Провідні естонські газети вийшли з порожніми шпальтами

Провідні газети Естонії у четвер вийшли з порожніми шпальтами на знак протесту проти запропонованого міністром юстиції Рейном Лангом законопроекту, який, на думку журналістів, обмежує свободу преси, повідомляють естонські ЗМІ.

До акції протесту приєдналися газети Postimees, Eesti Paevaleht, Ohtuleht, Eesti Ekspress і Maaleht – в кожній з цих газет вийшло як мінімум по одній порожній смузі.

Розроблений міністерством юстиції проект закону про захист джерел зобов`язує журналіста, при необхідності, видати своє джерело інформації і позбавляє працівника ЗМІ права захистити інформатора, який хоче зберегти анонімність. Законопроект містить перелік випадків, коли журналіст не має права приховувати ім`я інформатора, за відмову назвати ім`я джерела авторові загрожує грошовий штраф і навіть тюремний строк.

Нагадаємо, в Білорусії президент Олександр Лукашенко підписав указ “Про заходи з вдосконалення використання національного сегменту мережі Інтернет”, який передбачає контроль за всім білоруським сегментом Інтернету.

Згідно з новим законом, постачальники інтернет-послуг будуть зобов’язані здійснювати ідентифікацію абонентських пристроїв користувачів Мережі, вести облік і зберігати відомості про такі пристрої і надані послуги, і надавати їх на вимогу слідчих органів та прокуратури.

tsn.ua