Тіло президента Пакистану розберуть на органи

Президент Пакистану Асіф Алі Зардарі заповідав віддати своє тіло після смерті на органи. Про це він заявив відразу після підписання закону, що регулює норми трансплантації, пише газета The Times of India.

За словами Зардарі, це рішення він прийняв у пам’ять про свою загиблу дружину, колишнього прем’єр-міністра Пакистану Беназір Бхутто.

Новий закон передбачає покарання за незаконну торгівлю органами та їх пересадку у вигляді тюремного ув’язнення терміном на десять років. Крім того, в ньому прописані норми контролю за всіма стадіями процесу трансплантації з боку влади та експертних комісій.

За словами Зардарі, Пакистан довгий час залишався в міжнародній ізоляції в сфері трансплантації через високий рівень незаконної торгівлі органами на території країни. Президент також зобов’язав парламент і медиків довести інформацію про прийняття закону про трансплантацію до широких верств населення.

Пакистан стоїть на другому місці після Китаю за кількістю відвідин “трансплантаційних туристів”. За даними журналу Асоціації лікарів Пакистану, в середньому, в країну з метою покупки дешевих органів для пересадки у малозабезпечених донорів прибуває до 1500 осіб на рік.

У той час як у більшості розвинених країн торгівля органами офіційно заборонена, в Пакистані ціна одного органу на нелегальному ринку становить близько 40 тисяч доларів. Донори, як правило, отримують не більше п’яти відсотків від загальної суми угоди.

tsn.ua