Криза відкинула найбагатші країни на 60 років назад

Міжнародний валютний фонд поставив невтішний діагноз фінансовому стану найбагатших країн світу.

Заступник керуючого директора МВФ повідомив, що нинішня криза “залишила глибокі шрами” на фінансовому стані розвинених країн, відкинувши їхню економіку на 60 років назад. Співвідношення між національним боргом і ВВП “сімки” розвинених промислових країн цього року досягне 100%. Такого не було з 1950-х років.

За оцінка керівництва МВФ, криза відкинула “сімку” розвинених промислових країн до стану, який не спостерігалося з часів закінчення Другої світової війни. Навіть наймогутнішій країні світу – США не вдасться відновити свою платоспроможність в довгостроковому плані, якщо вони не зможуть зберегти свій рівень накопичення.

У своїй промові на “Форумі розвитку Китаю” заступник керуючого директора МВФ Джон Ліпскі зазначив, що збереження нинішнього рівня боргу призведе до зниження рівня зростання економіки країн “сімки” на піввідсотка на рік.

Тому вже в 2011 році треба буде вжити заходів до скорочення боргу. Боротьба із заборгованістю повинна стати “ключовим пріоритетом” зазначених країн, вважає Ліпскі, адже проблеми з “фінансовим здоров’ям” підривають довіру до економічного відновлення.

Як відзначив керівник МВФ, для того щоб повернутися до рівня боргу в розмірі 60% ВВП, розвинені країни повинні перейти від 4-відсоткового дефіциту держбюджетів в 2010 році до 4-процентного профіциту в 2020 році. Для цього вони повинні провести реформи у своїх пенсійних системах та системах охорони здоров’я, провести інші скорочення витрат, а також домогтися збільшення податкових надходжень. Що стосується США, то ця країна, за оцінкою МВФ, має домогтися підвищення рівня суспільних накопичень.

Навіть у разі припинення введених програм стимулювання економічної активності борг країн “сімки” в середньому досягне до кінця 2014 110% ВВП.

tsn.ua