Померла співачка Валентина Толкунова

Народна артистка Валентина Толкунова померла в Боткінській лікарні Москви після довгої хвороби. Напередодні легенду радянської естради, яка так мужньо приховувала недугу, перевели у відділення реанімації.

Толкунову доставили в Боткінську лікарню на реанімобілі.
У суботу ж вночі Валентина Василівна попросила привести їй священика. Батюшка прямо в палаті провів процедуру соборування. Валентина Василівна була у свідомості останні години…

Сьогодні о 6 ранку Толкунова впала в кому, після чого її підключили до апарату штучної вентиляції легенів. Знаменитої співачки не стало близько 8 години ранку.
На жаль, всі зусилля лікарів врятувати співачку виявилися марними.

“Пішла з життя найчарівніша, лірична, красива, розумна, професійна, добра співачка, – розповів Володимир Винокур. – І наші носики-курносики перестали дихати. Це нещастя… Тому, що багато поколінь людей схилялися, і схиляються перед її мистецтвом. Страшна трагедія! Тільки 2 дні тому я розповідав про неї, що Валечка життєрадісна, вона впорається з усіма недугами. Але, мабуть, наші бажання не завжди співпадають з можливостями людського організму. Сумую, плачу “.

Незадовго до смерті Валентина Толкунова, яка була госпіталізована в лікарню ім. Боткіна, відмовилася від хіміотерапії. Про це повідомив син знаменитої артистки минулого тижня. За словами Миколи Толкунова, медики пропонували Валентині Василівні перевестися в іншу клініку і пройти курс хіміотерапії, але співачка відмовилася – послалася на те, що почувається набагато краще.

“8 березня ми були у мами, вона не відповідала на поздоровлення, ні з ким не розмовляла, відпочивала”, – розповів син Валентини Василівни Микола.

Поліпшення виявилося тимчасовим. Організм 63-річної співачки не впорався з важкою хворобою.

Валентина Толкунова народилася 12 липня 1946 року в місті Армавірі Краснодарського краю в сім’ї залізничників. Валентині виповнився рік, коли батьки переїхали до Москви.

Інтерес до музики у дівчинки проявлявся з раннього дитинства. Будучи школяркою, Валентина Толкунова співала в Московському дитячому хорі, пізніше в ансамблі Центрального Будинку залізничників, яким керував Ісаак Дунаєвський.

Школу Толкунова закінчила в Хаврані – Залізничному районі Москви.

У 1964 році вона вступила до Московського державного інституту культури на диригентсько-хорове відділення.

У 1966 році Валентина Толкунова за конкурсом пройшла в ВІО-66 (вокально-інструментальний оркестр під управлінням Юрія Саульського), де працювала 5 років солісткою-вокалісткою і співала джазову інструментальну музику.

У 1971 році закінчила музичне училище ім. Гнєсіних.

У тому ж році Толкунова озвучила пісні у телефільмі “День за днем”, які швидко стали популярними.

Сольний дебют співачки відбувся в 1972 році на творчому вечорі поета Льва Ошаніна, де вона заспівала пісню Володимира Шаїнського “Ах, Наташа”.

З 1973 року Валентина Толкунова стала солісткою Москонцерту.

У 1987 році співачка відкрила на державній основі свій театр – “Театр музичної драми та пісні творчого об’єднання АРТ”, художнім керівником якого стала сама. Театром створені музичні вистави і програми: опера “Російські жінки” за поемою Некрасова, програми на вірші Пушкіна і Кольцова; вистава “Очікування”; вистава “Бризки шампанського”; музичні пісенні вистави “Я не можу інакше”, “Не залишай мене, любов”, присвячені 25 річчю творчої діяльності Толкунової, “Я росинка твоя, росіянка”, “Нова весна В. Толкунової” та інші. Всі вистави були поставлені на сцені Концертної зали “Росія”.

Валентина Толкунова виконала десятки пісень, що полюбилися глядачам, серед яких: “Стою на полустаночку”, “Срібні весілля”, “Поговори зі мною, мама”, “носики-Курносики”, “Де ти раніше був”, “Старі слова”, ” Мій милий, якщо б не було війни”, “Я не можу інакше”. Тільки в музичних фільмах і театральних виставах нею виконано понад 300 пісень.

Співачка 23 рази ставала лауреатом телевізійного конкурсу “Пісня року”.

17 лютого 2010 стало відомо, що Валентина Толкунова під час гастролей по Білорусі потрапила в Могилевську лікарню. Повідомлялося, що співачка була госпіталізована з підвищеним тиском, але незабаром була виписана.

22 березня 2010 року стало відомо, що Валентина Толкунова померла.

Валентина Толкунова була одружена двічі. Першим її чоловіком був композитор, диригент вокально-інструментального оркестру Юрія Саульського.

Другим її чоловіком був Юрій Папоров, журналіст-міжнародник, письменник, автор книги “Хемінгуей на Кубі”.

У Толкунової залишився дорослий син Микола, який працює художником в Московському театрі музичної драми та пісні.

tsn.ua