The Economist: цього року на Україну чекає економічне зростання

В Україні на 2010 рік прогнозується невелике економічне зростання, яке виведе країну з рецесії, пише The Economist.

У статті часопису під заголовком “Обранці долі”, аналізується стан країн Східної Європи під час кризи та зазначається, що за прогнозами, в Україні і в Угорщині на 2010 рік намічене невелике економічне зростання.

Видання зазначає, що проблеми Греції затьмарили, той факт, що ще 12 місяців тому найбільш проблемними країнами у Європі вважали Угорщину, Литву та Україну. Тоді передбачали колапс банківського сектору і девальвацію валют.

Цього не сталося, оскільки уряди Угорщини та Литви вдалися до жорстких рішень і не пішли на популістські кроки.

“Україна була винятком, оскільки внутрішня політична боротьба не давала змоги владі ефективно діяти. Україну врятувала зовнішня допомога”, – йдеться у повідомленні.

Часопис зазначає, що позитивним фактором для Східної Європи було те, що економіка Польщі не мала від’ємного падіння виробництва таким чином стимулювала економіки сусідів.

“У банківському секторі, довелося рятувати лише латвійський банк Parex, тоді як жоден з західних банків не припинив свою роботу у країнах Східної Європи. 17 банків, які зазнали краху були поза межами ЄС – переважно у Росії та Україні”, – зазначається у повідомленні.

Видання наголошує, що Східна Європа вистояла в часи кризи набагато ефективніше, ніж азійські країни в часи азійської фінансової кризи 1997-98 років. Це пояснюється частково таланом, частково вдалими діями урядів і частково допомогою західних інституцій.

Як повідомлялося, на думку голови правління “Приватбанку” Олександра Дубілета, банківська криза в Україні закінчилася, і банки мають високий рівень довіри, як з боку клієнтів, так і від закордонних інвесторів.

tsn.ua