В українській армії аншлаг: 7 претендентів на одне місце

Минулого тижня міністр оборони Михайло Єжель підписав наказ про новий призов на строкову службу в армію. Всього в квітні-травні військову форму вдягнуть 26 тисяч хлопців, що народилися в 1985-1992 роках.

Як розповів начальник відділу комплектування та призову Головного управління особового складу Генштабу полковник Геннадій Златников, призов молодого воїна обійдеться державі в 64,5 грн, плюс витрати на харчування у вигляді пайка і доставку до місця служби.

Військові стверджують, що вже кілька призовів поспіль кількість охочих служити в армії перевищує число “вакантних” місць в бойовому строю. За словами Златникова, вже зараз, на самому початку призовної кампанії, “конкурс” становить близько 6-7 осіб на одне місце. А восени минулого року тільки в Дніпропетровській області було 18 кандидатів на кожну вакансію.

Крім нечисленності самого призову (на кожну область припадає в середньому менш ніж 1000 призовників), в Генштабі пояснюють великий конкурс матеріальним чинником: випускникам шкіл, що не вступили до ВНЗ, знайти роботу важко (особливо в кризовий час). А в армії – на всьому готовому, і 200-300 гривень платня. У багатьох депресивних регіонах батьки самі ведуть синів у військкомат – щоб забрали служити.

Призовний бум може серйозно підірвати засади корупції у військкоматах. Тарифи на те, щоб “відмазатися” від армії, за останні роки в столиці впали з 3-4 тисяч доларів до 1-1,5 тисяч (здебільшого питання вирішуються через лікарів, які готують липові довідки). Майже зникли оголошення в Інтернеті з пропозицією послуг з позбавлення від військового обов’язку.

За словами заступника начальника слідчого управління Головного управління військових прокуратур Генпрокуратури Григорія Рябенка, минулого року за хабарі та інші злочини було засуджено 10 працівників військкоматів.

tsn.ua