Site icon zakarpatpost.net

В українській армії аншлаг: 7 претендентів на одне місце

Минулого тижня міністр оборони Михайло Єжель підписав наказ про новий призов на строкову службу в армію. Всього в квітні-травні військову форму вдягнуть 26 тисяч хлопців, що народилися в 1985-1992 роках.

Як розповів начальник відділу комплектування та призову Головного управління особового складу Генштабу полковник Геннадій Златников, призов молодого воїна обійдеться державі в 64,5 грн, плюс витрати на харчування у вигляді пайка і доставку до місця служби.

Військові стверджують, що вже кілька призовів поспіль кількість охочих служити в армії перевищує число “вакантних” місць в бойовому строю. За словами Златникова, вже зараз, на самому початку призовної кампанії, “конкурс” становить близько 6-7 осіб на одне місце. А восени минулого року тільки в Дніпропетровській області було 18 кандидатів на кожну вакансію.

Крім нечисленності самого призову (на кожну область припадає в середньому менш ніж 1000 призовників), в Генштабі пояснюють великий конкурс матеріальним чинником: випускникам шкіл, що не вступили до ВНЗ, знайти роботу важко (особливо в кризовий час). А в армії – на всьому готовому, і 200-300 гривень платня. У багатьох депресивних регіонах батьки самі ведуть синів у військкомат – щоб забрали служити.

Призовний бум може серйозно підірвати засади корупції у військкоматах. Тарифи на те, щоб “відмазатися” від армії, за останні роки в столиці впали з 3-4 тисяч доларів до 1-1,5 тисяч (здебільшого питання вирішуються через лікарів, які готують липові довідки). Майже зникли оголошення в Інтернеті з пропозицією послуг з позбавлення від військового обов’язку.

За словами заступника начальника слідчого управління Головного управління військових прокуратур Генпрокуратури Григорія Рябенка, минулого року за хабарі та інші злочини було засуджено 10 працівників військкоматів.

tsn.ua

Exit mobile version