Дефіцит бюджету в лютому склав 20%

План доходів загального фонду держбюджету в лютому не був виконаний на 20%, повідомили в комітеті Верховної ради з питань бюджету.

Ці дані не обнародувалися Кабміном у зв’язку з складною ситуацією із збором всіх ключових податків.

На думку експертів, невиконання доходів бюджету два місяці підряд спонукає уряд до консервативного планування доходів бюджету-2010 з перспективою їх перегляду в середині року.

В першій половині березня ні уряд Юлії Тимошенко, ні уряд Миколи Азарова не повідомили про результати збору податків до загального фонду держбюджету в лютому. Про причини приховування бюджетних даних, які оголошуються щомісяця, стало відомо лише вчора. У лютому до загального фонду бюджету поступило всього 80,2% планових платежів, або 11,217 млрд грн, повідомили в комітеті Верховної ради з питань бюджету. Недобір доходів склав 2,76 млрд грн. За інформацією видання, початковий план був 15,8 млрд грн, а затримка з обнародуванням даних виконання бюджету викликана їх корекцією Мінфіном. Всього за два місяці потрібно було зібрати податків на 25,08 млрд грн, але було отримано лише 22,38 млрд грн. Падіння до планового показника склало 10,8%, а до січня-лютого 2009 року – 18,9%.

Згідно звіту Держказначейства, обнародуваному Радою, в лютому не вдалося зібрати в повному об’ємі жоден з ключових податків. Саме в цей час підприємства подають річну декларацію по сплаті податку на прибуток, а Державна податкова адміністрація (ДПА) змогла перерахувати лише 4,59 млрд грн з потрібних 5,44 млрд грн. “По деклараціях ми нарахували підприємствам 4,2 млрд грн, звідки узявся план в 5,4 млрд грн, для нас залишається питанням”, – заявило газеті джерело в ДПА.

Надходження ПДВ у розмірі 3,08 млрд грн виявилися менше не тільки запланованих на лютий (3,53 млрд грн), але і фактичних платежів січня (3,81 млрд грн). Відшкодовано ПДВ на суму 2,82 млрд грн, а з початку року – 3,52 млрд грн (+635 млн. грн до плану). Вперше за декілька місяців податківці недобрали акцизний збір – до загального фонду поступило 799 млн. грн, що удвічі менше показника січня (1,54 млрд грн).

Держмитниця не зібрала потрібний об’єм імпортного ПДВ – не отримано 763 млн. грн, або 14,4% від плану.

Як повідомлялося, на думку експертів, Кабінет міністрів у 2010 році буде змушений для наповнення держбюджету знизити курс гривні.

tsn.ua