Школярі і студенти будуть самі вибирати мову навчання

Українські школярі і студенти будуть самі вибирати мову, на якій вони хочуть вчитися, заявив міністр освіти і науки Дмитро Табачник.

“Ми вже зараз створюємо робочу групу, яка повинна розглянути найбільш хворобливі питання освіти, у тому числі і по мові. Головний принцип, який буде закладений, – батьки учнів в школі і студенти у вузах повинні мати право самі вибирати, на якій мові вчитися. Вони повинні давати заявки, і вони винні задовольняться”, – сказав Табачник.

При цьому, за його словами, йдеться не про русифікацію освіти, як заявляють націоналісти, а про дотримання прав людини. Не “можна насильно позбавляти громадян країни, у випадку з Україною – переважну більшість громадян, права здобувати освіту на рідній мові”, – відзначив міністр.

За його словами, “здобування освіти на рідній мові не звільняє учнів від знання української (як це намагаються представити націоналісти)”. Він нагадав, що навіть в українській радянській школі українська мова була обов’язкова для вивчення.

“Якщо, за твердженням наших націоналістів, в СРСР відбувалася “жахлива насильницька русифікація”, то хай вони нададуть російській мові в Україні ті ж права, які мала українська в СРСР і хоч би панам Драчу і Павличко забезпечать в незалежній Україні такі тиражі їх видань, які у них були при радянській владі”, – заявив Табачник.

Окрему проблему, за його словами, представляє Київ, де населення багато в чому російськомовне, проте в місті всього шість російських шкіл, практично немає російських дитячих садів, у вузах викладання ведеться тільки українською.

“Вже в квітні я хочу зібрати в міністерстві всіх 500 директорів київських шкіл і запитати у них, як вони виконуватимуть законодавство України відносно вимог батьків самим вибирати мову навчання дітей. Що стосується вузів, то оскільки вони отримають більше автономії, отже, вони зможуть гнучкіше визначати і мову навчання”, – сказав міністр.

Крім того, він анонсував і зміну змісту шкільних підручників. “Ось я беру підручник для 9 класу по історії. Тут висловлюється думка про те, що на території Російської імперії українці піддавалися неймовірним приниженням і обмеженням в правах, в реалізації своєї кар’єри і так далі. І, в той же час, як аксіома говорися про те, що на території Австро-угорської імперії українці не піддавалися приниженню, мали всі права. Це неправда. Навпаки. Всі ці обмеження в Австро-Угорщині були жорсткіші, ніж в Росії. Отже в підручнику написана просто брехня. Я зобов’язуюся, що особисто читатиму підручники з історії і літератури і по гуманітарних предметах для Вузів в школі”, – сказав Табачник.

Те ж саме він пообіцяв і відносно трактування діяльності ОУН-УПА. “Вважаю, що потрібно говорити правду. Якщо якась політична сила співробітничала з Гітлером, то потрібно говорити, що вона співробітничала з Гітлером. Якщо європейські парламентарії говорять, що ви зробили помилку, то потрібно притримати гординю. Хрущову було важко розвінчати культ особи Сталіна, але він на це пішов. І не повинно бути подвійних стандартів. Ніхто ж зараз не пропонує звеличувати, наприклад, генерала Строкача, міністра внутрішніх справ УРСР, який жорстко в кінці 40-х – початку 50-х пригнічував бандерівський рух на Західній Україні. Так чому ж треба звеличувати тоталітарних героїв, що билися на протилежній стороні?” – відзначив глава Міносвіти.

Як повідомлялося, Табачник вважає, що агресивна реакція на його призначення говорить про “незрілість нашого громадянського суспільства”.

tsn.ua