Табачник розповів, що поганого в українізації освіти

Не можна шляхом насильницької українізації позбавляти громадян країни права здобувати освіту рідною мовою. Про це заявив міністр освіти та науки Дмитро Табачник, розповідаючи виданню “Сегодня”, що поганого він бачить в українізації освіти.

“Не можна насильницьким шляхом позбавляти громадян країни, у випадку з Україною – переважну більшість громадян, права здобувати освіту рідною мовою. В англійців є термін “материнська мова”, тобто мова, якою говорили в сім’ї дитини, яку вона чула ще будучи немовлям, якою вона мислитиме, коли виросте. Ось цю саму материнську мову і намагаються витравити українізатори, завдаючи психологічної травми мільйонам наших співгромадян”, – заявив міністр.

Водночас, за словами Табачника, здобуття освіти рідною мовою не звільняє від знання української, “як це намагаються представити націоналісти”. Міністр нагадав, що навіть в українській радянській школі українська мова була обов’язковою до вивчення: там, де викладання велося українською мовою, її вчили з першого класу, де російською – з другого.

“Якщо, за твердженням наших націоналістів, в СРСР відбувалася “жахлива насильницька русифікація”, то хай вони нададуть російській мові в Україні ті самі права, які мала українська в СРСР”, – наголосив він.

Нагадаємо, в Україні тривають акції протесту проти призначення Дмитра Табачника міністром освіти та науки. Нового керівника Міносвіти звинувачують в українофобії через низку його попередніх висловлювань, зокрема про галичан, які начебто ніколи не належали до Великої України.

Сам Табачник заявив, що у відставку не піде, та запевнив, що його погляди не впливатимуть на роботу в міністерстві.

tsn.ua