Забруднена вода губить більше людей, ніж війни і всі інші форми насильства разом узяті

Про це йдеться в доповіді ООН, опублікованій з нагоди Всесвітнього дня води.

“Принаймні 1,8 млн дітей у віці до 5 років помирають від захворювань, пов`язаних з неякісною водою, щорічно, тобто – одна дитина кожні 20 секунд, – йдеться в доповіді. – Більше половини пацієнтів лікарень у світі – це люди , чиї недуги так чи інакше пов`язані із забрудненою водою “.

“Близько двох млрд. тонн відпрацьованої води, що є сумішшю з перероблених добрив, нечистот, промислових відходів та відходів, що виробляються в результаті життєдіяльності людини, щоденно скидається в річки і моря, викликаючи поширення хвороб і завдаючи непоправної шкоди екосистемам, – відзначають експерти. – Тому перетворення забрудненої води з загрози для здоров`я і навколишнього середовища в чистий, безпечний і економічно привабливий ресурс є одним з ключових викликів для світового співтовариства в ХХI столітті “.

“Чиста вода стала дефіцитною і буде ще більшим дефіцитом з активізацією процесу зміни клімату, – зазначив у своєму посланні Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун. – І бідні, як і раніше страждають першими і найбільше від забруднення, нестачі води і відсутності належної санітарії”.

22 березня було оголошено ООН Всесвітнім днем води в 1992 році. З тих пір в цей день по всьому світу відбуваються заходи з привернення уваги громадськості та ЗМІ до проблеми забруднення води.

unian.net