Проти колишнього керівника ДУСі Бакая закрили всі кримінальні справи

Печерський суд Києва визнав незаконними всі ухвали про кримінальне переслідування Бакая, і вже незабаром скандальний соратник Кучми може повернутися до України.

Печерський районний суд Києва вчора, 23 березня, закрив всі кримінальні справи, порушені Генеральною прокуратурою і прокуратурою Києва відносно колишнього глави Державного управління справами Ігоря Бакая.

Якщо це рішення не буде опротестовано в апеляційній інстанції, Бакай вже через тиждень зможе повернутися до України, не побоюючись затримання правоохоронними органами.

Скарга захисника Ростислава Герасимова на постанови про порушення кримінальних справ відносно Бакая поступила до Печерського районного суду Києва 10 лютого. Герасимов зажадав відмінити всі ухвали Генпрокуратури (ГПУ) і прокуратури Києва, зокрема про арешт рухомого і нерухомого майна, речей, грошових коштів і цінних паперів Бакая, а також майна його дружини і тестя – Наталії Бакай і Василя Козицького.

“Ухвали (про порушення справ.– ред.) винесені всупереч Кримінально-процесуальному кодексу. Висновки прокуратури грунтуються на домислах і припущеннях. Такі ухвали порушують права Бакая”, – говориться в скарзі Ростислава Герасимова.

Бакай здобув широку популярність в середині 1990-х років. Тоді він очолював координаційну раду ЗАТ “Інтергаз”, що здійснювало постачання газу з Туркменістану і було прямим конкурентом корпорації “Єдині енергетичні системи України”, якою на той момент керувала Юлія Тимошенко. У жовтні 2003 року при президентові Леоніді Кучмі Бакая призначили главою Держу правління справами. Весною 2005 року по відношенню до нього були порушені кримінальні справи по ч. 2 ст. 364 і ч. 3 ст. 365 Кримінального кодексу (“перевищення влади і зловживання службовим положенням”).

Бакай підозрювався в участі в незаконному продажі майнових комплексів “Готель “Дніпро”, “Готель “Україна”, а також нерухомості Національного комплексу “Експоцентр України”. У грудні 2004 року Бакай виїхав до Росії і, за інформацією “Коммерсанта”, на початку 2005 року отримав громадянство РФ.

Наразі невідомо, чи має намір Бакай повертатися до України. Так, екс-міністр внутрішніх справ Микола Білоконь, який теж покинув Україну в 2005 році і зараз знаходиться в Росії, в інтерв’ю газеті “Сегодня” заявив, що Ігор Бакай успішно займається бізнесом відразу в декількох напрямах, є акціонером декількох компаній і живе разом з сім’єю на Рубльовці.

tsn.ua