Путін пояснив, чому для Білорусі газ дешевший, ніж для України

Білорусь купує газ дешевше, ніж Україна, оскільки входить в інтеграційні об’єднання з Російською Федерацією.

Про це заявив прем’єр-міністр Росії Володимир Путін заявив на спільній прес-конференції з прем’єр-міністром України Миколою Азаровим у Москві.

“У чому різниця? Чому в Білорусі газ на третину дешевший? А тому, що ми з Білоруссю будуємо Союзну державу і будуємо Митний Союз. І між РФ і Білоруссю встановлено правило, згідно з яким ми не стягуємо вивізне мито на газ – 30%”, – сказав Путін.

“Ось вам і різниця в ціні, ось вам і інтерес з погляду інтеграції на пострадянському просторі”, – додав він.

Разом з тим Путін запевнив, що РФ зі всіма партнерами – у тому числі і з Білоруссю – переходить на європейські принципи формування ціни на газ. “Різниця в тому, що для Білорусі ми встановили поетапний перехід – у кілька років” – сказав Путін, відзначивши, що такий перехідний період був і для України – зокрема, минулого року Україна мала знижку в 20%, але цього року Україні знижок немає.

Крім того, Путін заявив, що в самій РФ відбувається перехід на європейські принципи формування ціни на газ для російських споживачів, проте це робиться поступово.

В першому кварталі 2010 року Україна платити за тисячу кубометрів російського газу $305, тоді як Білорусь – $168.

Нагадаємо, голова правління ВАТ “Газпром” Олексій Міллер повідомив, що ціни на газ для України залежатимуть у тому числі і від обсягів газу, що купується. Про це він заявив у ході зустрічі із Миколою Азаровим, який 25 березня прибув до Москви на переговори з питань перегляду газових домовленостей.

tsn.ua