Уряд сумнівається, що зможе випросити дешевий газ

У Кабінеті міністрів сумніваються, що в результаті переговорів з Росією вдасться добитися зниження ціни на газ, який купується в “Газпрому”.

Про це заявив експерт з енергетичних питань Богдан Соколовський.

Соколовський наголосив, що такий висновок можна зробити виходячи із заяви віце-прем`єр-міністра Сергія Тігіпка, в якому він висловився проти того, щоб Україна погоджувалася з жорсткими вимогами Росії в обмін на зниження ціни на газ.

“Заява Тігіпка свідчить про те, що в уряді сумніваються, що вдасться добитися зниження ціни на газ, оскільки Росія не готова переглядати контракти, підписані 19 січня”, – зауважив Соколовський.

Він також додав, що без зміни контрактів, зокрема, обов`язкової закупівлі певного обсягу газу, нереальними виглядають і перспектива збільшення обсягів газу власного видобутку, і заміна природного газу зрідженим.

Таким чином, зазначив експерт, без зміни контрактів в Україні не буде мотивації для впровадження енергозбережних технологій виробництва.

Як повідомлялося, 27 березня Тігіпко заявив, що на жорсткі умови Росії, такі, як, зокрема, приєднання до Митного союзу Росії, Білорусі і Казахстану в обмін на зниження ціни на газ, Україні погоджуватися не слід.

Він зауважив, що у разі виставлення Росією жорстких умов Україна шукатиме інші варіанти вирішення проблем високої ціни на газ.

У зв`язку з цим він нагадав, що Україна має можливість збільшити обсяги видобутку власного газу, а також в перспективі використовувати зріджений газ, як це роблять Японія і Південна Корея.

tsn.ua