На Закарпатті триває операція “Нерест”

З метою посилення державного контролю за станом охорони, використання і відтворення рибних та інших водних живих ресурсів в весняно-літній нерестовий період 2010 року наказом начальника Державної екологічної інспекції в Закарпатській області, Головного державного інспектора охорони навколишнього природного середовища в Закарпатській області  від 29 березня 2010 року № 159 з 5 квітня буде розпочато проведення операції “Нерест– 2010”.

Вона триватиме до 25 травня 2010 року. Таким чином в цей період на території краю заборонено будь-яке рибальство та добування водних живих ресурсів.

Як виняток, на час нересту дозволено любительське рибальство з берега однією вудкою з одним гачком та спінінгом з одною блешнею на наступних ділянках рибогосподарських водних об’єктів Закарпатської області:

Ріка Тиса:
– в смт. Великий Бичків Рахівського району від автомобільного мосту до пологового будинку;
– від інформаційно-вказівного знаку “м. Рахів” вверх по течії до першого автомобільного мосту в м. Рахів;
– від місця впадіння р.Апшиця (с.Грушово) до місця впадіння р.Тересва (смт.Тересва) Тячівського району (крім гирлових ділянок означених річок);
– від впадіння р.Ріка (окрім гирла) вверх по течії до Велятинського автомобільного мосту у Хустському районі;
– від газопроводу поблизу с.Тросик, с.Мала Копаня (ур.Городище) вверх по течії до газопроводу поблизу с.Мала Копаня (ур.Городище)у Виноградівському районі; – від зілізничного мосту – п/зн №361 вверх по течії до п/зн №355 – околиця с.Мінеральне Ужгородського району.

Річка Тересва:
– від стадіону в смт. Дубове Тячівського району до залізничного мосту.
Річка Уж:
– від державного кордону з Словаччиною вверх по течії до автотранспортного мосту “Боздошський” в м.Ужгород;
– від автотранспортного мосту по об’їзній дорозі м.Ужгород вверх по течії до автотранспортного мосту в с.Оріховиця, Ужгородського району;
– від підвісного мосту біля греблі до підвісного мосту оздоровчого табору УжНУ “Скалка” (околиця с.Кам’яниця Ужгородського р-ну);
– від навпроти ресторану “Турянська Долина” до автомобільного мосту через р. Уж в м.Перечин.

Річка Латориця:
– від автотранспортного мосту “Паланківський” (м.Мукачево) вниз по течії до пішохідного мосту ДПС через р.Латориця (спостережна вежа) околиця с.Соломоново Ужгородського району.

Річка  Боржава:
– від залізничного мосту, околиця с.Бене Берегівського району вверх по течії до залізничного мосту “вузькоколійки” через р.Боржава, поблизу с.Шаланки Виноградівського району.
На озері “Андріївське-Ліанка”
– в межах лісового масиву від місця зони відпочинку в сторону дамби (шлюзу) правий берег, і від дамби до початку галявини (межа лісового масиву) з лівого берегу, в Ужгородському районі.

На ставу №1 (нижній)
в с.Великі Береги Берегівського району  вздовж дамби та зони відпочинку.

На водосховищі “Горбок”
за винятком ділянки берегової лінії, прилеглої вздовж лісового масиву з сторони с. Дунковиця та затоплювана територія з другої сторони автодороги Мукачево-Хуст між с.Дунковиця та с. Доробратово Іршавського району.

Відповідно до ст.85 ч.3 Кодексу України про адміністративні правопорушення порушення правил рибальства тягне за собою попередження або накладання штрафу на громадян від 34 грн. до 170 грн. і попередження або накладання штрафу на посадових осіб від 170 грн. до 510 грн.

Тож з метою попередження та виявлення порушень  правил рибальства Інспекцією будуть організовані рейдові групи по забезпеченню оперативного контролю на період весняно-літнього нересту риби 2010 року.

Державна екологічна інспекція в Закарпатській області