Православні відзначають Чистий четвер

Цьогорічне першоквітневе свято День сміху співпало з православним Пристрасним (Великим) четвергом. Пост стає все суворіше, суворі до себе і віруючі: одні намагаються не їсти взагалі або вживають тільки воду і хліб, а ті, хто дає собі послаблення, дотримуються церковних розпоряджень і дозволяють собі сироїдіння без олії. Однак і ті й інші однаково прагнуть очиститися духовно і з задоволенням відвідують храми.

З Великого четверга і до самої Пасхи у всіх православних храмах церковні служби будуть присвячені спогаду про земні страждання Спасителя. Богослужіння Чистого четверга присвячені найважливішій євангельській події, Таємній вечері – останньої святкової трапези, яку провів Христос зі своїми 12 учнями. За столом він сказав їм: “Дуже бажав я їсти з вами цю пасху перш мого страждання, бо кажу вам, що вже не буду їсти її, поки вона не сповниться в Царстві Божому”. На Таємній вечері відбулися три події: пророкування Христом зради Іуди, встановлення обряду причастя та обмивання ніг їм учнів. Богослужіння також присвячено зойку Спасителя в Гефсиманському саду, куди після Таємної вечері Ісус Христос прийшов зі своїми учнями; згадується і взяття Спасителя вартою, що послідувало після зради Іуди.

Саме з Великим четвергом в більшості своїй пов’язані народні звичаї та обряди Страсного тижня. “Якщо у Чистий четвер випереш, весь рік чистота в хаті водитися буде”, – казали селяни і ретельно мили, драїли піском та Голика підлоги, стіни, стелі хати, стіл і лавки, прали всі речі, які можна було випрати, так як “навіть онуча, і та радіє Великодню”. Не залишали без уваги ікони та лампадки, їх протирали, міняли масло. Загалом, люди ретельно чистили будинок, двір, город від сміття і бруду, які накопичилися за зиму. У деяких поселеннях навіть намагалися перемити весь посуд, а глечики для молока обкурювали жіночими волоссям. Важливість цього обряду пояснювали тим, що посуд зневажений дотиком Юди. Після такого прибирання в хаті не підмітали до Великодня, щоб “не засмітити очі Христа, який лежить в труні”.

Але головне цього дня – умивання, обливання і купання. Все це для того, щоб очиститися від гріхів і суєти і бути багатим, красивим і здоровим.

У Великий четвер дівчата підстригали кінчики своїх кіс, щоб волосся було густим і довгим. Люди похилого віку також радили в цей день підстригти волосся однорічній дитині, робити це до першого дня народження вважалося гріхом.

Суто четверговим обрядами Страсного тижня вважалися приготування “четвергової солі” і заклинання морозу.

З Великого четверга селянки починали готувати частування до Великодня: пекли паски, робили сирні паски, фарбували яйця, варили пиво на весь святковий тиждень, різали худобу (четвер-угодник збереже м’ясо від псування) і готували страви з м’яса. Все повинно було бути готове до вечора суботи, коли до церкви несуть святити паску, і яйця.

Серед прикмет Чистого четверга є:
Якщо у Великий четвер холодно, то весна холодна до сьомого тижня, а якщо дощ, то і весна мокра.
Про людину говорили: “Хто у Великий четвер легко і рано встає, встає рано на весь рік”, “Хто вранці у Великий четвер скупається першим за ворона, здоровий буде”.

tsn.ua