У Мукачеві змагалися службові собаки Закарпатського ГУМВС

Чотириногі друзі, зазвичай, стають членами сім’ї, але бувають випадки, коли саме собака – незамінний і надійний колега. Мова про службових чотирилапих, які вміють охороняти, захищати, шукати та багато іншого.
Нещодавно в місті Мукачеві Закарпатської області «таланти»  своїх чотириногих підопічних демонстрували кінологи зі всієї області. На змаганнях,  присвяченних 16-ій річниці створення кінологічної служби МВС України,  своїх службових собак  представляли працівники міліції, митники, прикордонники, Державна служба охорони та внутрішні війська.  
Учасників свята  привітав  заступник начальника ГУМВС України в Закарпатській області Юрій Марковський.  Він зауважив,  що мета подібного заходу – відродити кінологічну службу, дати їй, що називається, друге дихання;  розвивати, удосконалювати, зміцнювати цей молодий підрозділ.
У змаганнях взяли участь 16 службових собак зі своїми тренерами. Програма змагань передбачала  низку завдань, які повинні виконати учасники. Найперше собаки з кінологами  демонстрували загальний курс дресирування: виконання команд «Сидіти», «Стояти», «До мене», «Місце», «Повзти», а також   вміння приносити  предмет, який кидає господар.  Друге завдання для розумних псів і їхніх  кінологів виявилось не з простих: вони долали смугу перешкод – загорожу, паркан, бар’єр (висота 2м), розірваний міст, драбину та ін. Як каже Роман Мушак, начальник кінологічної служби ГУМВС України в Закарпатській області,  інколи потрібні роки, щоб вивчити тварин, вміти  з ними поводитись, вчасно орієнтуватися навіть у незначних змінах характеру своїх підопічних  та ще й зуміти продемонструвати їхні навики  перед іншими.
Для того, щоб дресирувати собак, їх ретельно відбирають. Насамперед у них повинні бути добрі робочі якості. Це означає, зокрема,  що пес має вміти  йти за хазяїном на відстані шести-десяти метрів, коли поводок звисає з правого боку, робити два повороти на дев’яносто градусів, простувати слід у слід упродовж двох годин і знаходити людину тощо. Саме свої «робочі» якості німецькі вівчарки демонстрували у третьому конкурсі.
У лісомасиві «Шипка»   чотириногі «колеги» прикордонників, міліціонерів і працівників ДСО проявляли   свої навики  з пошуку злочинця. Уявного зловмисника вони шукали по гарячих слідах.  Для вівчарок митників було інше завдання – пошук  в автівці  наркотиків та вибухівки.
Звісно, не всі  добре впоралися  з цим. Найбільше балів  отримали собаки кінологічної служби ГУМВС, друге місце зайняло УДСО при ГУМВС,  третє – прикордонні війська  області. Серед митників перше місце зайняла Чопська митниця, друге – Ужгородська, а третє – Виноградівська.  Найкраще  навики свого підопічного в особистому заліку продемонстрував молодший інспектор-кінолог кінологічного центру ГУМВС ст.сержант міліції Василь Іваничко, друге місце дісталось  інспектору-кінологу УДСО ст.сержанту Михайлу Бурясу, третє –  прапорщику Юрію Савчуку  із  Мукачівського прикордонного загону.
Кінологічна служба в  системі МВС  важлива і необхідна. Зі  своїми вихованцями-собаками кінологи  забезпечують оперативно-службову діяльність підрозділів кримінальної міліції, міліції громадської безпеки, вибухотехнічної служби НДЕКЦ, спецустанов міліції, Державної служби охорони та у внутрішніх військах МВС України. Як стверджують фахівці, кожен третій злочин розкривається  саме з  допомогою собак по гарячих слідах. Коли кінолог із собакою першими прибувають на місце злочину, то в 99% випадків розкриття гарантоване, за винятком, якщо злочинці не залишили місця своїх «промислів» на автомобілі.
Наталія МАШІКО, Мукачівський МВ ГУМВС України в Закарпатській області