Пасхальне послання Архієпископа Хустського і Виноградівського УПЦ високопреосвященнійшого Марка

Пасхальне привітання високопреосвященнійшого Марка, Архієпископа Хустського і Виноградівського, боголюбивим пастирям, всечесному іночеству та всім вірним чадам Хустської єпархії Української православної церкви.
“Востани спяй, и воскресни от мертвых, и осветит тя Христос Бог”. (Єф. 5. 14).

ХРИСТОС ВОСКРЕС !

В ці дні світлого Пасхального торжества ми часто повторюємо слова псалмоспівця царя Давида “Сей день, его же сотвори Господь, возрадуемся и возвеселимся в онь” (Пс.117. 24). Свята Церква свідчить нам про те, що Воскресіння Господа нашого Ісуса Христа – це чудо із чудес – принесло невимовну радість для всього неба і землі. “Воскресение Твое, Христе Спасе, Ангели поют на небесех”. І на землі, в перший же ж день Воскресіння Христового, неземною радістю раділи всі ті, хто сподобився узріти Воскреслого Господа.

Минули сторіччя з того світлого і світоносного ранку, коли воскрес Христос, але радість від Його Воскресіння не зменшилась. Радісна звістка “Христос Воскрес!” як тоді, так і нині, подібно блискавці проникає все єство віруючої людини, зворушує і зігріває душу, зароджує любов, окриляє молитву, низводить благодать та дає наснагу до життя.

В чім же ж причина такої немеркнучої пасхальної радості? На цю причину вказує нам саме Святе Євангеліє, коли сповіщає, що “Ученики зраділи, побачивши Господа” (Ін. 20.20). Бачити Господа – ось радість, ні з чим незрівнянна, тому що і Ангели на небесах не знають вищого блаженства, як бачити Його, завжди лицезріти Свого Творця і Владику.

Апостоли пронесли проповідь про Воскресіння Христове в усі кінці Вселенної. В кожному куточку Землі росла і ширилась Церква Христова. І нині, напевно, немає такої людини на землі, яка б не чула чи не знала про Воскресіння Христове.

Милосердний Господь, в факті смерті і переможного Воскресіння Христового, дав людству і чудо і мудрість – та все ж і по сьогодні є ще багато таких, які “шукають премудрості та чудес” (1 Кор. 1. 23-24). А тому, як колись так і сьогодні, Господь Бог призиває всіх нас бути живими свідками Його Воскресіння. Не просто бути поштарями, розповсюджуючи лише друковані тексти Свято Письма – як це роблять сектанти – але проповідувати Воскресіння Христове всім своїм життям.

В наші часи, коли кризисні випробування постигли увесь світ, що будувався і продовжує будуватись без Бога, світ потребує не менш полум’яної і жертвенної проповіді. Світ наживи і гордині, користі і нестримного споживання обманював і обманює своїх співмешканців. Збентеженість і страх, розгубленість та внутрішню порожнечу відчувають нині мільйони людей по всьому світу. “За якими правилами сьогодні жити?- запитують вони,- де знайти опору, коли під ногами лише хиткий та дірявий як решето місток обіцянок”.

Чи може істинний християнин зістатись байдужим до страждань інших, або тим більше зловтішатися? Аж ніяк! Завдання християнського світу полягає в тому, щоб “Камінь, котрий відкинули будівельники” знову, по слову Святого Письма, став би основою, став би “Главою угла”! (Мф. 21. 42). І тому не лише полум’яним словом, але і своїми справами, своїм життям ми зобов’язані стверджувати істину, що “аще не Господь созиждет дом – всуе трудишася зиждущии: аще не Господь сохранит град,  всуе бде стрегий” (Пс.126. 1).

Обов’язок Церкви в цілому, і кожного Її члена зокрема – лікувати не лише тілесні рани, допомагати бідним і знедоленим, одиноким та загубленим, а що найосновніше – допомогти знайти сенс життя тим, хто спокушений безбожними ідеями політиків загубив орієнтир життя.

Воістину, для християнина немає більшої радості аніж та, яка була дарована всьому людству у світозарну і спасительну ніч Воскресіння Христового! В часи випробувань, радість Воскресіння Христового повинна бути не лише торжествуванням спасительності нашої віри, але жертвенним служінням ближнім. Адже і Господь наш Ісус Христос не для того прийшов, “щоб Йому служили, а щоб послужити і віддати душу Свою за відкуплення багатьох” (Мф. 20.28).

І не потрібно боятись випробувань чи страждань, що трапляються на цьому жертвенному шляху служіння. Вони будуть, вони обов’язково повинні бути, бо в цьому випробовується наша вірність Господу Богу. І ми не повинні забувати слова апостола Павла, що якщо з Христом постраждаємо, то з Христом і прославимося (Рим. 8. 17), з Христом і воскреснемо для життя вічного.

Возлюблені у Господі боголюбиві отці, всечесні іноки та інокині, брати і сестри! З великою радістю вітаю вас зі Святом Пасхи Христової! Нехай невимовно проявлена у Воскресінні Христовому любов Божа надихає всіх нас на гідне несення свого християнського подвигу через все життя та на жертвенне служіння ближнім заради любові до нашого Спасителя! Нехай радість Пасхи Господньої наповнює наші серця та перенесе нас у споглядання вічної радості з Христом у Його Небесному Царстві!

Амінь.

ВОІСТИНУ ВОКРЕС ХРИСТОС !

МАРК, архієпископ Хустський і Виноградівський
Пасха Христова 2010 р.
м.Хуст

арїієпископ Хустський і Виноградівський, Марк, Великдень