Обама підготував нову ядерну стратегію США

Президент США Барак Обама підготував нову стратегію ядерної безпеки країни. Згідно з документом, роль ядерної зброї в обороноздатності США буде зменшена.

Обама запевнив, що нова ядерна стратегія США спрямована на ліквідацію двозначностей і незрозумілостей, успадкованих від епохи “холодної війни” з питань застосування ядерної зброї.

Глава Білого дому заявив, що ядерні арсенали можуть бути використані лише у виняткових випадках, до яких насамперед відноситься загроза з боку Ірану і КНДР, які порушили або відмовилися від договору щодо непоширення ядерної зброї.

Водночас, сказав Обама, нова стратегія буде містити зобов’язання про незастосування ядерної зброї проти неядерних держав навіть у тих випадках, якщо вони вчинять біологічний, хімічний або кібернапад на США.

Повністю Ядерна стратегія США буде оприлюднена пізніше у вівторок, напередодні великої міжнародної конференції у Вашингтоні з проблем ядерного непоширення, а також за два дні до підписання нового договору з Росією щодо обмеження стратегічних ядерних озброєнь.

Високопоставлений представник американської адміністрації заявив у березні, що президент Обама збирається піти на “вражаючі скорочення” ядерного арсеналу США в рамках перегляду ядерної стратегії країни, якою займається його адміністрація. Наразі США, за офіційними даними, мають приблизно 2200 ядерних боєголовок.

Спираючись на такі великі досягнення останніх днів як новий договір з Росією і нову ядерну доктрину, Обама виступить на саміті з питань ядерної безпеки, який відкриється у Вашингтоні наступного понеділка.

Протягом двох днів учасники саміту обговорюватимуть заходи для попередження актів ядерного тероризму і посилення режиму охорони ядерних матеріалів і об’єктів. У конференції візьмуть участь президент Франції Ніколя Саркозі, канцлер Німеччини Ангела Меркель, високопоставлені представники Індії і Пакистану, а також президент КНР Ху Цзіньтао.

tsn.ua