Жителів закарпатського Мукачева об’єднує мистецтво

Микола Онищенко – один з трьох художників, які представляють свої роботи у пересувній виставці «Духовний шлях і мистецтво», яка вже кілька років подорожує по містах і селах Росії та Україні. Ви вже кілька років подорожуєте з виставкою. А чи є в планах щось нове створити?

– Плани, думки, ідеї є. Тільки ось часу не зовсім вистачає. Хочеться донести до людей той Світло, який зараз з’явився на Землі і яскраво світить. І хочеться, щоб ми самі стали світильниками і несли любов і радість людям через творчість, культуру, споглядання красивого.

Ви досягли певних вершин у живописі, але у кожного творчої людини завжди є бажання піднятися ще вище у своїй майстерності. У вас є подібна мрія?

– Поки що про щаблях ми навіть не думаємо. Ми бачимо, що наше мистецтво необхідно людям, ми бачимо їх особи. Деякі на виставках просто плачуть. У Донецьку адміністрація попросила закрити зал на годину раніше, а люди стояли і плакали, бо не змогли потрапити на виставку. Таке тяжіння людей до джерела, що наповнює їхні серця. І ми, звичайно, готові їхати туди, де є спраглі випити світла, любові, щоб наповнитися і творити красиво. Тому що люди починають розуміти, що вони такі ж творці любові, краси і світла.

Ми бачили дітей, які казали: «Ми малюємо, ходимо в художню школу. Ми зрозуміли, що заняття пропускати не можна. Ми хочемо також малювати і також доносити до людей радість і світло ». І образи всі негативні хочуть прибрати зі своїх картин, щоб тільки творення і благо було, тому що розуміють, що вони будівельники майбутнього людства.

Микола, яке найяскравіше враження від поїздок по Україні?

– Враження таке, що ті люди, які там знаходяться, ніби чекали цю виставку. Склався такий мікроклімат, який видався нам рідним і близьким. Ми відчували себе там як вдома. На виставку приходили люди, які цікавляться культурою, духовністю, небайдужі до красивого, світлого, прекрасного. Саме такі люди і притягли до цієї виставки.

Україна зараз активно політично віддаляється від Росії. Ви це на собі відчули?

– Всі сприймали нас дуже добре. І ми якось не помітили, що люди там глибоко занурені у політику. Вони, навпаки, розповідали нам, що в Мукачевому 136 національностей проживає, в Одесі – 132, в Києві – теж різномовний народ. І всі вони говорили: «Ми рідні». А те, що політики заявляють, люди не підтримують. На відкритті виставки в Мукачеві заступник міністра культура сказав: «Політика роз’єднує, а мистецтво об’єднує». Ось це ми відчували там.

Як у художника очей за щось «зачепився»? Чи зможе побачене на Україні, лягти в основу ваших майбутніх картин?

– Побажання людей не може бути не відмічено художником. Багато українців хотіли побачити щось, пов’язане з Україною і слов’янами, що єднає людей – коріння єдині. Люди хочуть жити в мирі, злагоді і радості. Це відчуття і навіяло нові теми. Хтось запропонував намалювати запорізьких козаків з російськими, щоб вони сиділи за одним столом.

Тобто хочуть, щоб мистецтво поєднало?

– Так, тому що всі ми – рідні.

ДОСЬЄ

Микола Онищенко
Народився 7 березня 1958 р., Токмак, Україна
1989-1995 Навчання в Академії декоративно-прикладного мистецтва
імені барона Штігліца м. Санкт-Петербург на кафедрі “Архітектурно-декоративної пластики”, спеціальність: художник-скульптор
1995 – Вступ до Спілки Художників Росії Санкт-Петербурзьке відділення
Виставки – Санкт-Петербург (Росія), Москва (Росія), Красноярськ (Росія), Софія (Болгарія), Рига (Латвія), Талін (Естонія), Київ (Україна)

Світлана Мельникова, apinews