Сьогодні у Києві за участі закарпатців відкриється міжнародна конференція з транскордонної співпраці

Інститут Політичної Освіти спільно з Комітетом Верховної Ради України з питань європейської інтеграції та Фондом Едуардо Фрея (Нідерланди) запрошують до висвітлення міжнародної конференції “Стан законодавчого та нормативного забезпечення транскордонного співробітництва”.
Це вже друга міжнародна конференція з налагодження транскордонної співпраці на найвищому рівні в Україні. Перша відбулася минулого року на базі Закарпатської обласної ради. Тоді профільний комітет нашого парламенту запросив провести наступну конференції на базі Верховної Ради України.
Таким чином, цього року конференція відбудеться у Верховній Раді України, у приміщенні Комітету європейської інтеграції 8 квітня. Закарпаття будуть представляти Олександр СОЛОНТАЙ, експерт Інституту Політичної Освіти, депутат Закарпатської обласної ради, Олег ЛУКША, виконавчий директор Закарпатського регіонального відділення Асоціації міст України та громад, депутат Ужгородської міської ради, Наталія НОСА, Президент Міжнародної асоціації інституцій регіонального розвитку МАІРР (м. Ужгород), Василь ГАРАГОНИЧ, професор Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова (м. Мукачево) та Андрій ШЕКЕТА, експерту Центру політичних студій та аналітики, депутат Закарпатської обласної ради.
Конференцію відкриють Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Польща в Україні Яцек КЛЮЧКОВСКІ та Посол, Голова Представництва Європейської Союзу в Україні Жозе Мануел ПІНТУ ТЕЙШЕРА.
У конференції з українського боку візьмуть участь народні депутати України:

Борис ТАРАСЮК, голова Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції, Сергій ШЕВЧУК, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції, Володимир ЛЕМЗА, голова підкомітету з питань європейської інтеграції транспортних мереж України Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції, Микола ТРАЙДУК, голова підкомітету з питань місцевого самоврядування Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування

представники Кабінету Міністрів України:

Костянтин ПИВОВАРОВ, заступник Міністра регіонального розвитку та будівництва України, Тетяна ТУКАЛЕВСЬКА, начальник відділу інструментів співробітництва з Європейським Союзом Міністерства економіки України та ін.

представники місцевої влади:

Наталія РОМАНОВА, голова Чернігівської обласної ради, Віце-Президент Асоціації місцевих та регіональних влад України, Віктор БОНДАРУК, заступник начальника Головного управління зовнішньоекономічної діяльності та європейської інтеграції Одеської обласної державної адміністрації, Олександр СОЛОНТАЙ, експерт Інституту Політичної Освіти, депутат Закарпатської обласної ради та ін.

провідні експерти-практики:
В‘ячеслав ТОЛКОВАНОВ, член Бюро Європейського Комітету з питань місцевої та регіональної демократії Ради Європи (CDLR), Олег ЛУКША, виконавчий директор Закарпатського регіонального відділення Асоціації міст України та громад, депутат Ужгородської міської ради, Ярослав КИРПУШКО, виконавчий директор Буковинського центру реконструкції і розвитку, Наталія НОСА, Президент Міжнародної асоціації інституцій регіонального розвитку МАІРР та ін.

а також експерти Королівства Нідерландів, Польщі, Угорщини, Румунії, Молдови, науковці та громадські організації, які здійснюють практичні заходи у сфері транскордонної співпраці.
Учасники конференції розглянуть хід реалізації державних заходів з підтримки транскордонного співробітництва, фінансові інструменти, кращі практики здійснених та тих проектів і заходів, які заплановані до реалізації.
Робочі мови конференції: українська та англійська.
З питань акредитації, отримання програми та додаткової інформації звертайтеся до Інституту Політичної Освіти або до Комітету Верховної Ради України з європейської інтеграції.

***

ЄС розпочав допомогу Україні через збільшення обсягів фінансування транскордонної співпраці. Але скільки коштів з виділених Європейським Союзом понад 700 млн. євро на міжрегіональні програми для країн-сусідів, буде витрачено на Україну?
Відомо, що громадськість також може залучити гроші. Але чи можуть вже сьогодні органи місцевої влади та громадські організації стати альтернативним фінансовим інвестором в Україні за рахунок коштів ЄС? Які нові переходи на кордонах, дороги, мости, митниці будуть збудовані у найближчий час ?
Вже тисячі громадян скористалася перевагами малого прикордонного руху та довгострокових віз, але проблема як відомо і надалі залишається надактуальною. Які подальші перспективи візового режиму на кордоні ?
Економіка є пріоритетом у розвитку двосторонніх відносин з ЄС. Але чи будуть побудовані нові індустріальні парки на кордоні України та Угорщини, можливо інших країн?
Ці та інші болючі питання обговорюють учасники міжнародної конференції з транскордонної співпраці 7-8 квітня 2010 року у Верховній Раді України. Традиційно учасниками конференції стали провідні фахівці та експерти країн ЄС (Нідерланди, Румунія, Польща, Словаччина, Угорщина), а також з Молдови та України.
Це вже друга міжнародна конференція з налагодження транскордонної співпраці на найвищому рівні в Україні. Перша відбулася минулого року на базі Закарпатської обласної ради. Тоді профільний комітет нашого парламенту запросив провести наступну конференції на базі Верховної Ради України.
Таким чином, цього року конференція відбувається у Верховній Раді України, у приміщенні Комітету європейської інтеграції 8 квітня. Закарпаття на відкритті конференції представили Олександр Солонтай, експерт Інституту Політичної Освіти, депутат Закарпатської обласної ради, Олег Лукша, виконавчий директор Закарпатського регіонального відділення Асоціації міст України та громад, депутат Ужгородської міської ради, Наталія Носа, Президент Міжнародної асоціації інституцій регіонального розвитку МАІРР (м. Ужгород), Василь Гарагонич, професор Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова (м. Мукачево) та Андрій Шекета, експерту Центру політичних студій та аналітики, депутат Закарпатської обласної ради.
Колись, саме Нідерланди та Німеччина показали на своєму кордоні приклад потужного економічного розвитку, створивши “Єврорегіо”. Сьогодні назва “єврорегіон” поширена і в Україні. Але що стоїть за цим модним словом? Що корисного дають людям поїздки місцевих чиновників один до одного у гості і чи це справді може підняти “прикордонну економіку”?
Позитивною відповіддю “так”, відповідають в оргкомітеті конференції. “Транскордонна співпраця – єдиний на сьогодні реальний, і одночасно – фінансово підкріплений, механізм європейської інтеграції для України” – вважає Олександр Солонтай, голова оргкомітету щорічної конференції.
Українське законодавсвтво визначає транскордонне співробітництво, як спільні дії, спрямовані на встановлення і поглиблення економічних,  соціальних, науково-технічних,  екологічних, культурних та інших відносин між територіальними громадами, їх представницькими органами, місцевими органами виконавчої влади України та територіальними громадами, відповідними органами влади  інших  держав  у  межах  компетенції, визначеної їх національним законодавством. Але в українських реаліях, транскордонна співпраця – це значно більше. Сьогодні це один з найефективніших методів розвитку прикордонних міст та районів.
Станом на сьогодні у Верховній Раді України очікує другого читання вже прийнятий за основу проект Закону України “Про внесення  змін  до  Закону  України “Про  рекламу”  (щодо  приведення  у відповідність із Європейською конвенцією про транскордонне телебачення), а також попереду ратифікація 3-го протоколу до конвенції. Але разом з тим, вже багато зроблено навіть у 2010 році:
6 січня 2010 р. уряд затвердив план дій (стратегію) щодо виконання пунктів 11-12 рішення  IV/2  Сторін  Конвенції  про  оцінку впливу на навколишнє середовище в транскордонному контексті, котрий передбачає у 2010 році розробку і впровадження низки нормативних актів;
9 березня 2010 р. набув чинності Закон України “Про внесення змін до Закону України “Про транскордонне співробітництво”. Відтепер органи влади отримала усі необхідні права на спільне фінансування проектів програм) транскордонного співробітництва за рахунок бюджету та міжнародної технічної допомоги, кредитних ресурсів і міжнародних фінансових організацій.
Держава врегулювала багато правових аспектів, і продовжує роботу у цьому напрямку, але чи підвердить уряд і парламент свої наміри коштами? Відповідь на це питання ми зможемо дізнатися тільки після ознайомленя з державним бюджетом та кінцевими правилами формування місцевих бюджетів.
А поки Кабмін думає над тим, скільки коштів закласти на прикордонну співпрацю у цьому році, міжнародні організації вже діють. Так, цього року вже відбувся перший конкурс, у рамках якого Європейський Союз в межах Європейського інструменту сусідства та партнерства вже розподіляє перчу частину з 202,9 мільйонів євро виділених на транскордонну співпрацю. Право отримувати кошти мають організації таких областей: Львівська, Волинська, Чернівецька, Вінницька, Одеська та Закарпатська, а також суміжні області – Рівненька, Тернопільська та Івано-Франківська області.