У мешканки Ужгорода медики діагностували дифтерію

Минулого тижня в обласному центрі в однієї із місцевих мешканок медики діагностували дифтерію. Головний державний санітарний лікар Закарпатської області Віра Чиж запевнила, що спалаху хвороби в Ужгороді нема, а про конкретний випадок  нічого сказати не може.
Втім, як повідомив головний державний санітарний лікар Ужгорода Микола Ващенко, у тимчасово безробітної ужгородки 1972 року народження підтвердився діагноз – «дифтерія ротоглотки, клінічно локалізована плівчаста форма середньої важкості». Жінка звернулася до лікарів 30 березня. З її слів, ознаки хвороби з’явилися в неї ще 28 числа.
За словами Миколи Ващенка, медики обстежили сім’ю жінки – зі здоров’ям її чоловіка й дітей усе гаразд. Пан Ващенко зазначає, що в під’їзді будинку, де мешкає хвора, провели дезінфекцію, тож боятися спалаху недуги не варто – ситуація контрольована. Нині жінка перебуває під наглядом спеціалістів обласної інфекційної лікарні.
Найімовірніше, припускає пан Ващенко, ужгородка підхопила недугу від людини, яка є носієм її збудника. Санітарний лікар також додав, що останнім часом в Ужгороді побільшало людей, котрі відмовляються від вакцини проти дифтерії. І це при тому, що вона є обов’язковою. Проти таких громадян закон дозволяє лише одну санкцію – не допустити до роботи в колективі. Щеплюють проти недуги переважно у віці до 14 років.
За інформацією Ужгородської санепідемстанції, востаннє в обласному центрі дифтерію діагностували всередині 90-х років минулого століття.
Ярослав ГУЛАН, “Старий Замок “Паланок”