Закарпаття: Іршавські податківці виявили нові факти виплат заробітної плати в “конвертах”

Виявлення та руйнування схем ухилення від сплати податків – один з пріоритетних напрямків роботи державної податкової інспекції у Іршавському районі.  Податківці Іршавщини ведуть активний наступ на „тіньовиків” з тим, щоб позбавити бажання нечистих на руку бізнесменів приховувати доходи від оподаткування.
Застосовуються також всі форми масово-роз’яснювальної роботи із суб’єктами господарювання району з питань недопущення виплат заробітної плати в «конвертах» та мінімізації доходів. 
Для виявлення фактів приховування доходів, розплутуючи різноманітні схеми, які використовуються для мінімізації доходів, а також залучення таких доходів до легальної економіки, податківці в першу чергу перевіряють тих суб’єктів господарювання, які здійснюють сумнівні фінансові операції. Такі суб’єкти господарської діяльності не втрачають надію ошукати державу, суспільство, наражаючи на небезпеку в першу чергу своїх працівників, продовжуючи видавати їм заробітну плату неофіційно, а також уперто приховуючи доходи  без сплати податків. 
Проти організаторів такого ведення бізнесу  вживаються заходи щодо відшкодування збитків, завданих державі.
Так, з початку року податківцями Іршавщини виявлено 94 наймані особи, трудові відносини яких з працедавцями не були оформлені згідно з вимогами чинного законодавства. Це дало можливість суб’єктам господарювання ухилитись від сплати до бюджету податку з доходів фізичних осіб та відрахувань до Пенсійного фонду України на значні суми.
Наприклад, за результатами обстеження об’єкта торгівлі у СГ – фізичної особи встановлено, що тривалий час при здійсненні торгівельної діяльності використовував працю найманих працівників без укладання трудових угод та сплати податків до бюджету. За результатами вжитих заходів легалізовано працю 2 громадян, донараховано податку з доходів фізичних осіб 5,9 тис. грн., а всього до бюджету даному суб’єкту господарювання прийдеться перерахувати додатково 8,0 тис. грн.
Для здійснення контролю за повнотою та своєчасністю перерахування податку з доходів фізичних осіб до бюджету державною податковою інспекцією проводиться комплекс заходів. Зокрема, в ДПІ запроваджено телефони, за якими платники податків можуть повідомити про факти отримання заробітної плати в „конвертах”, а також взяти під особистий контроль реагування на такі повідомлення.
Крім того, проводяться спільні перевірки із залученням працівників РВ УМВС України, управління праці та соціального захисту населення, управління Пенсійного фонду, виконавчої служби та інших відомств та установ району.
За матеріалами ДПІ у Іршавському районі