Уряд заборонить продаж сумішей для паління

Уряд має намір заборонити ввезення та продаж в Україні  сумішей для паління наркотичної дії.

Міністерство охорони здоров’я за участю МВС та Служби безпеки розробив проект урядової постанови, яким буде розширено перелік наркотичних і психотропних речовин, заборонених в Україні.

Міністерство юстиції зараз закінчує юридичну експертизу постанови, і протягом декількох місяців вона має бути ухвалена Кабміном.

Як тільки документ набуде чинності продаж, поширення і куріння таких сумішей в Україні стане кримінальним злочином.

У чорний список увійдуть рослини, які містять в собі галюциногенні речовини і використовуються в курильних сумішах. Також будуть заборонені синтетичні каннабіноїди, які додаються до більшості курильних сумішей для досягнення сильного галюциногенного ефекту.

У свою чергу в Україні суміші взагалі ніяких перевірок не проходили.

“Міністерство внутрішніх справ стурбоване рівнем розповсюдження на території України сумішей для паління, до складу яких входять шавлія, гавайська троянда, блакитний лотос та інші, які реалізуються під найменуваннями AM-HI-CO, Dream, Spice (Gold, Diamond), Zoom, Ex-ses, Pep Spice, Yucatan Fire у вигляді висушених частин рослин і порошків. Ці суміші для паління не проходили санітарно-епідеміологічної експертизи в Україні на наявність небезпечних для здоров’я людей речовин”, – йдеться в коментарі МВС.

Зараз придбати такі суміші в Україні не складає особливих проблем. У містах працюють спеціальні магазини, жвава торгівля ними йде в Інтернеті та на вулицях в спеціальних автоматах.

В Україні – єдиній країні в Європі досі дозволений обіг психоактивних трав’яних міксів і синтетичних галюциногенів, що входять до них. Ситуацію посилює вступив в силу заборона на курильні суміші в сусідніх країнах – Росії (з 31 грудня 2009 року) та Білорусі (з 1 січня 2010 року). Витиснений з цих ринків наркобізнес змушений шукати місце під сонцем в Україні.

tsn.ua