Олександр Ледида: “Ми не збираємося полювати на відьом…”

Минуло три тижні з часу повернення Олександра Ледиди в стіни Закарпатської облдержадміністрації. У цій будівлі він вже працював упродовж майже трьох років. Проте нині чимало речей для нього – не знайомі. Новий статус керівника області тягне за собою незвичну досі відповідальність перед мешканцями області, підлеглими працівниками та керівництвом держави, яке довірило керівнику обласного осередку Партії регіонів цю високу посаду. Вперше в іпостасі голови Закарпатської облдержадміністрації Олександр Ледида відповідав і на питання журналістів.

«Слід негайно відновлювати привабливий економічний клімат для бізнесу…»

– Чи освоїлися Ви вже на новому робочому місці і які перші враження склалися у Вас від роботи?
– Зізнаюся, адаптуватися до цієї роботи було не складно. Я вже працював у будівлі облдержадміністрації – майже три роки. Тому сприймаю нову посаду – поверненням з певним підвищенням. Чи важко працювати? Починати завжди важко, адже кадровий штат ОДА – недоукомплектований. Нині тривають перевірки особових справ потенційних працівників. Робиться це для того, аби уникнути неприємних ситуацій, які доволі часто траплялися з представниками «помаранчевої» влади. Нагадаю, що чимало високих державних посад кілька років поспіль обіймали люди без дипломів про вищу освіту або ж із кримінальним минулим.
– З якими труднощами Вам довелося стикнутися в перші дні роботи? Як Ви збираєтеся їх долати?
– Найбільш проблемні питання – економічні. Прикро визнавати, але в області згортають свою діяльність інвестори. Вони тривалий час чекали на зміни. Підприємці кажуть, що їхнє терпіння не безмежне. Такі потужні виробники, як Ядзакі, Єврокар та Джейбіл нині використовують від сили 20-30% своїх  виробничих потужностей. Подальша діяльність останнього в області – взагалі під питанням. А це підприємство, нагадаю, забезпечувало постійною роботою майже три тисячі закарпатців. Вважаю, що сьогодні слід відходити від гарних політичних гасел і негайно відновлювати привабливий економічний клімат для бізнесу.
– Як, на Вашу думку, можна відновити довіру інвесторів?
– У 2004-му при прийнятті закону про державний бюджет одним рядком було відкинуто пріоритети по інвестуванню. Зокрема, відмінено пільги для іноземних виробників. Їх, думаю, найближчим часом відновлять. Так само, як і режими Вільної економічної зони та Території пріоритетного розвитку. Повторюся, бізнес іде туди, де є сприятливий економічний клімат. Внесенням змін до діючої законодавчої бази ми відновимо гарні умови для інвестування. Думаю, що наслідки не забаряться: в області з’являться нові робочі місця та відбудеться значний приплив капіталу.
– Скільки часу, на Вашу думку, інвестори готові чекати до остаточного вирішення цього питання?
– Я вже мав зустрічі з представниками чотирьох великих підприємств. Ще з двома – планую зустрітися наступного тижня. Усіх інвесторів запевнив: питання відновлення Вільної економічної зони та Території пріоритетного розвитку в Закарпатті особисто підніматиму перед Президентом Віктором Януковичем та Прем’єр-міністром Миколою Азаровим. Думаю, що упродовж кількох найближчих тижнів ми отримаємо вичерпну відповідь щодо вирішення цієї проблеми.
– Чи можна спрогнозувати, що дане рішення співпаде по часу з прийняттям державного бюджету?
– Так, це – взаємопов’язані речі, адже в дохідній частині бюджету закладені надходження від різних галузей та сплати податків. А закон про Вільні економічні зони» та Території пріоритетного розвитку передбачає звільнення від сплати ПДВ.

«Знаємо, що певні зловживання були…»

– Чимало закарпатських підприємств мали проблеми із відшкодуванням ПДВ. Чи Ви вже мали нагоду розібратися з причинами цієї проблеми?
– Насамперед, хочу відзначити, що ПДВ – це податок до держбюджету, який безпосередньо зв’язаний з Києвом. Адже кошти, що перевищують 100 тисяч гривень, відшкодовуються Державною податковою інспекцією через Держказначейство. На мій погляд, ПДВ – найбільш «слизький» податок, навколо якого було дуже багато політики та зловживань. Переконаний, у цьому питанні слід негайно наводити лад. І прем’єр-міністр України чітко зазначив, що до середини літа відшкодування цього податку відбуватиметься в електронному режимі. Як тільки це буде зроблене – проблема однозначно зніметься.
– Керівники держави – Віктор Янукович та Микола Азаров, неодноразово наголошували на необхідності проведення ревізії діяльності попередньої влади. Чи заплановано щось подібне зробити в Закарпатті?
– Хочу наголосити: ми не збираємося «полювати на відьом». Треба подякувати представникам попередньої влади за роботу, яку вони здійснювали. А новій владі слід доводити, що може працювати краще. Хочу відзначити, що недофінансування різних програм та відсутність дотацій з держбюджету – це не проблема області чи районів. На центральному рівні в Києві не виконувався бюджет і тому гроші не надходили в область. Мало місце недофінансування, наприклад, капітального будівництва: зведення нових шкіл, дитячих садків, лікарень, доріг, виконання протипаводкової програми «Тиса» і т.д. Тому це, – радше, проблема Мінфіну чи Мінекономіки, а не обласної влади. Що стосується місцевих рад – то ми знаємо, що певні зловживання мали місце. Насамперед – у земельних питаннях. Закарпаття – малоземельна область. Претендентів на отримання землі тут чимало, усім її не вистачає. Не секрет, що земля нині виділяється не зовсім прозоро. Проте, думаю, найближчим часом ми впорядкуємо видачу земельних актів і тим самим «розставимо усі крапки на і».
 – Ви говорите про малоземелля, але, водночас, на Закарпатті чимало земель сільськогосподарського призначення абсолютно не використовуються. Скажіть, чи реально повернути нашій області колишню славу краю садів та виноградників?
– Я далекий від песимістичного погляду на це питання. В області останнім часом закладають нові сади та виноградники. Але проблема полягає, насамперед, у земельному законодавстві. Сьогодні не визначено статусу землі, не зроблено державний кадастр. Загалом, поки не буде прийнятий відповідний закон, щоб людина могла купувати та продавати – жодних капітальних вкладень у землю не буде. Розумію, що комуністи сьогодні категорично проти цього. Але, вважаю, вони зобов’язані запропонувати відповідь на питання: що робити з землями, які нині не обробляються, занепадають, на яких ростуть бур’яни, тощо.
– На Закарпатті чимало проблем останніми роками виникало в лісовій галузі. Мова йшла, насамперед, про розкрадання природних багатств, нецільове використання, знищення пралісів…
– Питання раціонального використання лісів – досить складне. З 1998 по 2008 роки за межі області кругляк не вивозився. Прикро, але минулого року цей процес відновився. Вважаю, це – прямий підрив економіки краю. Люди втратили роботу. Наведу приклад: 5 років тому на обробці одного кубометру деревини було задіяно 40 людей,  нині – лише троє-четверо. Тому — однозначно будемо зупиняти практику вивезення лісу-кругляка за межі Закарпаття. Основний акцент робитиметься на тому, щоб уся деревина перероблялася в області, були створені нові робочі місця. Як наслідок – суми сплачених податків зростатимуть і це дасть можливість нормально розвивати наш край.

«Вважалося, що управліннями чи структурними підрозділами на місцях міг керувати будь-хто. Це – велика помилка…»

– Ви говорили про проблеми, що мають місце в промисловості області. Натомість, наразі не вдалися до кадрових змін в керівництві економічного блоку ОДА. Чи означає це, що Ви задоволені їхньою роботою?
– Якщо загалом говорити про моїх заступників, то хочу відзначити, що чимало з них тривалий час працювали в економічній сфері. Якщо ж мова йде конкретно про Володимира Гоблика – єдиного заступника, який залишився на своїй посаді і опікувався економікою краю, то вважаю його справжнім фахівцем, здатним у майбутньому принести ще чимало користі Закарпаттю. Особисто для мене не стоїть питання віддати всі керівні посади моїм однопартійцям. Щиро переконаний: професійну роботу мають виконувати професіонали. В останні роки в Україні чомусь довірили робити це  аматорам. Вважалося, що управліннями чи структурними підрозділами на місцях міг керувати будь-хто. Це – велика помилка. Адже, до прикладу, ніхто не йде на операцію до хірурга-аматора, а всі шукають професіоналів.
– У 2005-му, після «помаранчевої» революції, було звільнено чимало висококваліфікованих фахівців під приводом того, що ті мали необережність під час попередніх президентських виборів підтримати Віктора Януковича. Чи будете Ви ініціювати їхнє повернення? Якщо так, то чи не викличе це нову хвилю масових звільнень?
– Я вже навів приклад із Володимиром Гобликом. Його було призначено заступником голови ОДА в 2005 році. Можна вважати, він прийшов до влади на хвилі «помаранчевої» революції. Але я вважаю його справжнім професіоналом. Тому й залишив його на посаді. Водночас, справді чимало фахівців у 2005-му було звільнено з роботи через політичні мотиви. Подібної практики притримуватися я не буду. Хочу наголосити: усі професіонали, які сьогодні є в області — будуть повернуті на свої робочі місця. Водночас, жодну людину не звільнять, поки не підберуть їй нову  роботу. Іншими словами: ніхто не залишиться на вулиці. Це – моя принципова позиція.
– Призначення начальником обласної міліції Віктора Русина викликало неоднозначну реакцію в суспільстві. Наскільки вдалим, на Ваш погляд, було це рішення?
– Віктор Русин – чудовий фахівець. У 2004-му він працював заступником начальника, а не був першою посадовою особою в УМВС. На мій погляд, Віктор Павлович тоді професійно виконував свої функціональні обов’язки. Так сталося, що після «помаранчевої» революції в державі почали шукати «крайніх». Спробували знайти такого в особі Русина, заарештувавши його. Людина майже 6 місяців провела в СІЗО. Жодних доказів його провини за цей час знайдено не було. Хоча, переконаний: якби щось протизаконне він таки вчинив, то кримінальної відповідальності йому б уникнути не вдалося. Бо уся повнота влади була зосереджена в руках «помаранчевих» політиків: Президента Ющенка, Прем’єр-міністра Тимошенко, Міністра внутрішніх справ Луценка. Вони б його не випустили із-за грат. Натомість, минуло 5 років і Віктор Русин отримав можливість працювати на тій посаді, на яку заслужив.
– Кілька останніх років між обласною владою та міським головою Ужгорода було протистояння, яке, відверто кажучи, нічого корисного громаді не несло. Як Ви плануєте будувати свої стосунки із Сергієм Ратушняком?
– Переконаний, суперечки між представниками різних політичних сил слід залишати у минулому. Вони можуть бути у виборчий період, але жодним чином не мають впливати на повсякденне життя. Повинна відбуватися нормальна робота. Зазначу, що міських голів Ужгорода, Мукачева, Хуста чи Берегова обирали закарпатці. Вони довірили їм владу у своїх містах. І я, як керівник Закарпатської області, для того, щоб вирішувати проблеми людей, зобов’язаний співпрацювати з усіма. Вважаю — це була проблема попередньої влади, що не змогла знайти контактів з міськими головами. Я не збираюся ні до кого йти в опозицію. Готовий з усіма конструктивно співпрацювати.
Розмовляв Віталій МЕЩЕРЯКОВ