Закарпаття: Предки Дракули жили у Хустському замку

Колись ця могутня фортеця захищала “Соляний шлях”, яким возили сіль у Західну Європу.
Закарпаття – один із наймальовничіших і повних містики країв, оточений горами, оповите легендами, населений різними народами, забудоване замками. Найзахідніший куточок України постійно притягує туристів.
Одним з найбільш цікавих міст Закарпаття по праву можна назвати Хуст. Хуст – це районний центр Закарпатської області. Щоб потрапити туди, спочатку слід доїхати потягом до Мукачевого, а звідти можна добратися як на автобусі, так і на двох приміських потягах з пересадкою в Батьово. До речі, про закарпатських поїздах: крім того, що деякі з них мають власні назви (найпоширеніша “Едельвейс”), вони ще й курсують за дивним, лише їм відомому розкладом. Не дивуйтеся, якщо склад запізниться на сорок хвилин або приїде на десять раніше. Це явище, особливо помітні запізнення, характерні для Закарпаття. Мабуть, така неквапливість пояснюється тим, що на гілці залізниці, яка проходить біля державного кордону з Угорщиною та Румунією, крім цих кількох потягів, інші не ходять зовсім.
Найбільш цікавим і видатним місцем у Хусті є замок. Заради нього сюди і їдуть більшість цінителів фортифікаційної архітектури. Дістатися до нього легко – він знаходиться не надто далеко від залізничного вокзалу, та й будь-який місцевий житель покаже вам дорогу. До речі, замок стоїть на горі, тому доведеться подолати довгий, але не дуже крутий підйом. До того ж, з пагорба відкривається дивовижна панорама міста, а вдалині, вкриті димом, видніються гори. А під горою тече річка Ріка, яка в Хусті впадає в Тису.
На жаль, замок зберігся лише частково: шматки стін і контури веж. Колись фортеця, збудована угорцями в ХI столітті, була дуже потужною і захищала шлях із Солотвино в Європу, яким возили добуту у копальнях сіль. У ХVІІ столітті в порохову вежу влучила блискавка і сталася велика пожежа. З тих часів замок не відбудовувався. Поблизу фортеці стоїть готичний собор Св. Єлизавети ХІІІ століття. Також варті уваги мандрівників стара синагога та чеський квартал початку ХХ століття. Закарпаття, зокрема Хустський замок, напряму пов’язане з ім’ям легендарного кровожерливого графа Дракули. Ось у чому справа. У 1329 угорський король подарував лицарю Драгу Хустський замок з прилеглими землями. Він був людиною сміливою, а обличчя його було спотворене шрамами, отриманими у боях. Тому його і прозвали Драго (по румунськи – чорт). Він оселився у селі неподалік Хуста, яке почали називати Драга (зараз Драгово). З часом його володіння стали дуже великими. Сам король боявся його, тому наказав барону Берена відвоювати території. Драг був відтіснений до Румунським Карпатам, де його нащадки проживають і понині. Відомий Влад Дракула – прямий нащадок лицаря Драга.
І наостанок, ще один цікавий факт про Хусті. На початку ХХ століття Закарпаття належало Чехії. У 1939 році мешканці краю проголосили незалежну державу – Карпатську Україну, звістка про це покотилося по всьому світу. А столицею нової держави було обрано Хуст. Щоправда, у кривавому бою з фашистськими окупантами захисники молодої держави, а це були в основному студенти та гімназисти, потерпіли нищівну поразку.
Ксенія Разумовська, Mobus