Записи переговорів екіпажу літака Качинського потрапили в Інтернет

В Інтернеті з’явилися записи переговорів екіпажу польського урядового літака Ту-154, який розбився під Смоленськом 10 квітня.

У катастрофі загинув президент Польщі Лех Качинський та політична і військова еліта країни – всього 96 людей. Досі залишається загадкою, чому екіпаж вирішив приземлятися в умовах сильного туману.

Фрагменти переговорів пілотів виклали в мережу користувачі одного з форумів з радіомоніторингу. Всього доступні чотири файли, достовірність яких поки що не підтверджена.

Із записів випливає, що пілоти говорили російською мовою з сильним польським акцентом. Деякі слова розібрати дуже важко. Таким чином вони порушили льотні правила: міжнародна мова спілкування льотчиків з диспетчером – англійська.

У першому фрагменті чутні слова: “три – п’ятдесят шість, три – сто метрів” (далі нерозбірливо). В другому файлі пілот каже: “… 21 метр. Тільки посадка у нас – чотири людини”.

Наступний фрагмент дозволяє чути голос, який говорить російською, без акценту: “за командою працюємо”. На форумі припускають, що ці слова можуть належати диспетчеру.

Нарешті, четвертий файл – найдовший, його час становить 43 секунди: “ОК, 29 … курс .. видимість скажіть. ОК, димка вісім кілометрів, 744 … і нам треба знижувати(ся)”.

Записи підтверджують версію, яка вже звучала раніше, що екіпаж спілкувався саме російською мовою, і вона давалася пілотам важко.

Керівник польотів аеродрому “Північний” Павло Плюснін переконаний у наявності мовного бар’єру.

“Вони мали давати мені квитанцію. Квитанція – це дані про висоту під час заходу на посадку. А вони мені її не давали. Чому – я уявлення не маю. Напевно, тому що російську мову погано знають. Російською вони розмовляють, а от з цифрами у них складно. У результаті я не мав уявлення, на якій висоті вони перебувають” – розповів Плюснін.

У польських ЗМІ ця інформація також обговорюється. Той факт, що переговори велися російською – разючий, адже в міжнародній авіації мова спілкування – англійська.

Офіційних заяв на цю тему поки не надходило – фахівці продовжують розшифровувати дані “чорних скриньок”. Стан самописців задовільний, і вся інформація про політ на них збереглася.

Літак польського президента Леха Качинського Ту-154 розбився під Смоленськом вранці 10 квітня. За попередніми даними, літак зачепився за верхівки дерев в умовах поганої видимості через сильний туман. На борту перебували 96 людей – 88 пасажирів і вісім членів екіпажу. Ніхто з них не вижив. Серед загиблих сам президент, його дружина і частина керівництва країни. У Польщі оголошено семиденну жалобу, до якої в понеділок, 12 квітня, долучилися Росія, Україна, країни Прибалтики та Євросоюзу.

tsn.ua