Ужгородська “Сакура-фест” — свято, народжене любов’ю

Таким бачать фестиваль його організатори Василь Чайкович, директор Закарпатського театру ляльок “Бавка”, та підприємець Олег Бурдуков. Цьогоріч, із 24 квітня по 1 травня, фестиваль “Сакура-фест” вдруге проходитиме в Ужгороді.
За їхнім визначенням, він покликаний улаштувати організований вихід городян із зимової депресії. А пов’язують це тотальне пробудження із періодом цвітіння сакур, яке щоразу стає дивом як для ужгородців, так і для тисяч туристів, котрі приїздять до нас саме для того, аби його побачити.
І щоб їхні відвідини не обмежилися прогулянками під квітучими деревами та фотографуванням, активні городяни вирішили запропонувати їм низку культурних заходів у рамках Міжнародного музично-творчого “Сакура-фесту”. Окрім того, це має засвідчити, що наше місто здатне приймати та організовувати культурно-мистецькі акції справді міжнародного рівня.
Відповідно, і програма фестивалю буде насиченою. Наразі вона уточнюється, а вже на початку наступного тижня організатори обіцяють її оприлюднити. Втім основними акціями “Сакура-фесту”, як і торік, будуть: “Чисте місто”, у ході якої 24 квітня небайдужі мешканці (віриться, що таких у нас чимало) причепурять Ужгород до свята; облаштування Алеї сакур на Православній набережній – цьогоріч до посаджених минулого року деревцят додадуться близько 50 саджанців, а до 2020-го, за задумом, вони мають “вирости” в найдовшу сакурову алею в Європі; “Вечори під сакурою” – серія культурних заходів з театралізованим дійством в Ужгородському замку із зустріччю з графом Сакурою, показом вистави ужгородських лялькарів “Лісова пісня”, концертами фестивалю сучасної духовної музики, організованими академічним камерним хором “Кантус”; і виступ запрошеної зірки – щодо неї організатори поки зберігають інтригу й повідомили лише, що це буде “жіночо-чоловічий гурт”, який виступить в Ужгородському замку.
Не обійдеться свято і без новинок. Так, 25 квітня планується Дитячий день на Театральній, в якому будуть задіяні сили театру “Бавка”, школи мистецтв, музичної школи, Падіюну, освітніх закладів міста. “Маємо намір запросити сюди й колектив, котрий не так часто відвідує Ужгород, проте працює майже по сусідству – хор хлопчиків під керівництвом Володимира Волонтира з Мукачева”, – зазначив Василь Чайкович.
Крім того, концертний майданчик працюватиме на площі Петефі під час “Рок-сакури”, де виступатимуть, зокрема, “Здоб ши Здуб”, “Pink Floyd Tribute”, “Земля Королеви Мод”. Тривають перемовини з хустськими “Гудаками”. Шукає можливість приїхати “Спалахнув шифер” із новим проектом. Словом, проект ще узгоджується.
Квітучі сакури стануть центральним об’єктом конкурсу дитячого малюнка, змагання фотохудожників та місцевих художників, котрі долучаться до “Сакура-пленеру” (його організацію взяла на себе девелоперська компанія “СТС” (В. Панов). Усі роботи, з-поміж яких відзначать і кращі, експонуватимуться на виставці.
У рамках фестивалю за погодженням з автором відбудеться показ кінострічок всесвітньо відомого кінорежисера Емира Кустуриці “Час циган”, “Андеґраунд”, “Чорна кішка, білий кіт”, “Життя як диво”, “Арізонська мрія”. Більше того, можливо, сам Кустуриця невдовзі відвідає наше місто. Планується й захід від чемпіонів світу студії сучасного танцю “Бліц” – великий концерт “бліцівців” та їхніх друзів з-за меж області, на якому наш колектив представлятиме виключно прем’єри.
А ще 1 травня всі бажаючі зможуть пройти “Карнавальною ходою під сакурами”. Наразі до участі в ній зголосилися 100 байкерів. “Сподіваємося, підключаться й ужгородські джипери та велосипедисти, – каже В. Чайкович. – А загалом у підготовці фестивалю з нами співпрацює ряд організацій та городян. Концепція заходу ґрунтується на тому, що це фестиваль ужгородців, тому радо приймемо допомогу всіх небайдужих. Ми переконані: щорічні “Сакура-фести” змінять наше місто. Такі заходи здатні залучити до Ужгорода незрівнянно більшу кількість туристів, ніж зараз. Що, у свою чергу, дасть серйозний поштовх розвитку туристичного, ресторанного, готельного, сувенірного, розважального та іншого бізнесу в Ужгороді. “Сакура-фест” народжений любов’ю до Ужгорода”.
Олена Макара, газета “Ужгород”