З 1 березня в Україні підняли пенсії деяким категоріям громадян

Кабінет Міністрів України прийняв сьогодні постанову “Про підвищення розміру пенсій деяким категоріям громадян у зв’язку із зростанням середньомісячної заробітної плати штатного працівника”. Завдяки цьому з 1 березня на 1,1% підвищується розмір раніше призначених трудових пенсій, повідомили у прес-службі Міністерства праці та соціальної політики.
Як поінформував сьогодні під час брифінгу в Кабінеті міністрів керівник відомства Василь Надрага, проект постанови було розроблено Мінпраці на виконання частини другої статті 42 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”. Згідно з нею, 1 березня кожного року розмір пенсії підвищується на коефіцієнт, що відповідає не менш як 20 відсоткам темпів зростання середньомісячної заробітної плати штатного працівника в Україні порівняно з попереднім роком, за винятком випадків, коли підвищення пенсійних виплат за минулий рік перевищило цей коефіцієнт. Якщо коефіцієнт підвищення пенсійних виплат у минулому році був меншим, то збільшення пенсій здійснюється з урахуванням попереднього підвищення.
Відповідно до прийнятого урядом рішення, пенсії будуть підвищені з 1 березня на 1,1%, що дорівнює 20% темпів зростання середньої заробітної плати в Україні за минулий рік, яке становило, відповідно, 5,05%. Для цього необхідно близько 369 млн грн, які передбачені у проекті бюджету Пенсійного фонду України на 2010 рік.
У такому ж порядку будуть перераховані пенсії, призначені відповідно до законів України “Про наукову і науково-технічну діяльність”, “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” та “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених із військової служби, та деяких інших осіб”.
Прийнятою сьогодні Кабінетом Міністрів України постановою також передбачається, що Мінпраці та Мінфін разом із Пенсійним фондом після прийняття Закону “Про Державний бюджет України на 2010 рік” та затвердження бюджету Пенсійного фонду України мають у місячний термін внести пропозиції щодо подальшого, протягом 2010 року, підвищення розміру пенсій.
Укрінформ