Закарпаття: До Червоної книги України внесені майже 50 % видів риби у водоймах краю

21 різновид риби (із 46, які водяться у водоймах Закарпаття) внесено до Червоної книги України. З 5 квітня по 25 травня на Закарпатті проводиться операція “Нерест-2010”, метою якої є посилення у весняно-літній нерестовий період 2010 року державного контролю за станом охорони, використання і відтворення рибних та інших водних живих ресурсів у водоймах області, попередження та недопущення порушень правил рибальства”, — повідомив заступник начальника ГУ “Закарпатдержрибохорона” Олег Ополонський, який у вівторок, 13 квітня, був гостем прес-центру “Нове Закарпаття”.
Ця так би мовити стандартна процедура, за словами Олега Ополонського, здійснюється третій рік із моменту заснування відповідним наказом  ГУ “Закарпатдержрибохорона”.  Протягом визначеного періоду на території краю заборонені будь-яке рибальство та добування водних живих ресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (річках з усіма їхніми притоками та придатковими системами, в тому числі в меліоративних каналах,  озерах, заповнених водою кар’єрах, водосховищах та  незакріплених за користувачами ставках із природним відтворенням водних живих ресурсів Закарпатської області.
Олег Ополонський наголосив, що як виняток на час нересту риб  дозволене любительське рибальство з берега, але  воно має здійснюватися  одною вудкою з одним гачком та спінінгом із одною блешнею на визначених ділянках рибогосподарських водних об’єктів. (У інший час, згідно з правилами любительського рибальства, дозволяється риболовля п’ятьма вудочками).
Наказом ГУ “Закарпатдержрибохорона” визначені місця любительської риболовлі. Так,   на р.Уж  —  це берегова лінія, що від державного кордону зі Словаччиною вгору по течії  до автотранспортного мосту Боздоский в м. Ужгороді, від автотранспортного мосту по об’їзній дорозі м.Ужгорода вгору по течії до автотранспортного мосту в с. Оріховиця Ужгородського району,  від підвісного мосту біля греблі до підвісного мосту оздоровчого табору УжНУ «Скалка» (околиця с. Кам’яниця Ужгородського р-ну),  від місця навпроти ресторану «Турянська Долина» до автомобільного мосту через р. Уж в м. Перечині. В інших частинах  міста рибальство на р. Уж суворо забороняється.  Впродовж перших після  указу днів  інспектори обмежувалися попередженнями рибалок із метою профілактики порушень. Станом на 13 квітня під час інспектування рибоохороною рибалок у центрі міста не спостерігалося.  Рибалкам також слід знати, що в разі злісної непокори чи масового порушення правил риболовлі  інспектор рибоохорони має право затримати порушника й доставити його до міськвідділу міліції, а такі випадки саме в Ужгороді не є поодинокими, зауважив Олег Ополонський.
На р. Латориця дозволено ловити рибу з берега від автотранспортного мосту «Паланківський» (м. Мукачево) вниз по течії до пішохідного мосту ДПС через р. Латориця (спостережна вежа) на околиці с.Соломоново Ужгородського району. На р. Боржава — від залізничного мосту на околиці с. Бене Берегівського району вгору по течії до залізничного мосту «вузькоколійки» через р. Боржава поблизу с. Шаланки Виноградівського району. На озері «Андріївське-Ліанка» — в межах лісового масиву від місця зони відпочинку в бік дамби (шлюзу на правому березі й від дамби до початку галявини (межа лісового масиву) на лівому березі в Ужгородському районі. На ставку № 1 (нижній — у с. Великі Береги вздовж дамби та зони відпочинку Берегівського району. На водосховищі «Горбок» — за винятком ділянки берегової лінії, прилеглої вздовж лісового масиву з боку с. Дунковиця, та затоплювана територія з другого боку автодороги Мукачево—Хуст між с. Дунковиця та с. Доробратово Іршавського району.   На р. Тиса у смт Великий Бичків Рахівського району від автомобільного мосту до пологового будинку,  від інформаційно-вказівного знака «м. Рахів» вгору по течії до першого автомобільного мосту в м. Рахові,  від місця впадіння  р. Апшиця (с. Грушево) до місця впадіння р. Тересва (смт Тересва) Тячівського району (крім гирлових ділянок означених річок), від впадіння р. Ріка (окрім гирла) вгору по течії до Велятинського автомобільного мосту в Хустському районі,  від газопроводу поблизу с. Тросник, с. Мала Копаня (ур. Городище) вгору по течії до газопроводу поблизу с. Мала Копаня (ур. Городище) у Виноградівському районі. На р. Тересва дозволеним місцем є  берег від стадіону в смт Дубове до залізничного мосту.
Олег Ополонський також нагадав, що під час нересту риби та  розмноження інших водних живих ресурсів обмежується здійснення  господарської діяльності ( як-от  забір піщано-гравійної суміші та річкового каміння,  трелювання лісу гірськими річками та потоками тощо). Суворо забороняється мити  автотранспортні засоби в річках, гірських річках, потоках, озерах, водосховищах, забруднювати рибогосподарські водойми та водоохоронні смуги промисловими і господарсько-побутовими стоками та сміттям, використовувати плавзасоби за винятком суден, що здійснюють патрулювання, рятувальних, державних рибоохоронних та прикордонних служб.
Порушники правил рибальства, відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення, притягатимуться до відповідальності шляхом накладення штрафу на громадян від 34 до 170 грн. та на посадових осіб від 170 до 510 грн. Минулого року до адмінвідповідальності  були притягнені 838 закарпатських рибалок.