Чи визнають Солотвино зоною надзвичайної техногенно-екологічної ситуації?

Мешканці смт. Солотвино Тячівського району Закарпаття на зборах вирішили провести референдум про надання селищу статусу зони надзвичайної техногенно-екологічної ситуації. Про це сьогодні, 15 квітня, повідомив головний лікар Закарпатської обласної алергологічної лікарні Леон Данко.
На референдум, що має відбутися на початку травня, винесено одне питання: “Чи вважаєте ви територію селища Солотвино, що перебуває у межах впливу гірничих виробіток солерудника, зоною надзвичайної техногенно-екологічної ситуації?”.
Проблема Солотвина пов’язана із шахтами, де до лютого 2007 року видобували сіль і на базі яких працюють підземні відділення Республіканської і обласної алергологічних лікарень.
На шахтах селища, стверджують фахівці соляної копальні й лікарень, виникла загроза техногенної катастрофи, а на єдиній діючій шахті № 8, де лікуються хворі на астму і алергію, вийшла з ладу система водовідведення – резервний насосний агрегат не працює через загрозу ураження працівників електричним струмом і відсутність фінансування робіт.
У шахти надходить прісна вода до 280 куб м./год, і це загрожує існуванню підземних відділень лікарні.
Загроза також пов’язана з деформаціями земної поверхні на відпрацьованих площах шахти №8, над якою перебуває 23 вулиці селища, 329 будинків, залізнична станція, поліклініка, лікарня, 2 середні школи, частина автодороги державного значення.
Мешканці селища також звернулися до Президента Віктора Януковича і Кабінету Міністрів із проханням виділити гроші на порятунок селища й унікальних лікувальних закладів, єдиних в Україні алергологічних лікарень.
У Солотвині проводилися численні наради за участі представників міністерств, виїзна сесія обласної ради, тут побували і Віктор Ющенко, і Віктор Янукович, проте необхідних грошей (а це кількадесят мільйонів) досі не виділено. До слова, нова шахта коштуватиме у межах 300 тисяч гривень за 1 метр.
У тексті звернення сказано, що невиділення грошей у 2010 році може призвести до неконтрольованості аварійних ситуацій на державному підприємстві “Солотвинський солерудник”, що може перерости в техногенну катастрофу в регіоні.
ЗІК