Ужгород: Цьогоріч у Закарпатській філії Київського славістичного університету відкриється коледж

Закарпатська філія Київського славістичного університету (ЗФ КСУ) — це маленьке слов’янське братство на теренах Закарпаття, метою якого є повернення нашої пам’яті до праслов’янських витоків, залучення молоді до вивчення історії, культури, мови, традицій і звичаїв слов’янських народів — невдовзі святкуватиме своє 10-річчя.
Потребу в створенні саме такого вищого навчального закладу зумовили особливості Єврокарпатського регіону, геополітичне розташування Закарпатської області, комплексне проживання в області понад ста національностей із широким різноманіттям мов, культур, народних звичаїв.
На жаль, ми практично втратили величезний і величний сакральний пласт культури древніх слов’ян періоду, що передував Хрещенню Русі й базувався на природних, божих, слов’янських законах, на традиціях роду, побутових звичаях і неповторних обрядах, сказала  під час прес-конференції у прес-центрі “Нове Закарпаття”  директор Закарпатської філії  КСУ  Людмила Несух.
ЗФ КСУ повертає не тільки інтелектуальну зацікавленість до цього періоду, а й виховує у студентів духовність, що була притаманна предкам, зберігає і примножує духовні надбання рідного народу.  Для вузу традиційними стали такі університетські заходи, як фестиваль слов’янських культур, у рамках якого вшановуються відомі слов’янські діячі й проходить  конкурс “Міс Слов’яночка”. До духовного світу своїх предків молодь долучається, організовуючи Андріївські вечорниці, свято Івана Купала, вшанування Святого Миколая за православним і католицьким календарем.  Дні слов’янської писемності та культури,  на яких звучать усі слов’янські мови,  об’єднують викладачів вузу, студентів-славістів у одному колі з  численними представниками національно-культурних товариств та іноземними гостями, серед яких університет має своїх меценатів. Слов’янськими мовами також проводяться науково-практичні конференції.
Хоча жодної прямої реклами вуз за це десятиліття не провадив, він добре знаний і шанований, зокрема, за кордоном. Закарпатська філія КСУ уклала і поглиблює довготермінові договори про співпрацю з Торговою академією м. Чеська Ліпа (Чехія), Університетом Матіа Бейла з м. Банська Бистриця (Словаччина), з Технічним університетом м. Габрово (Болгарія), педагогічним факультетом Елека Бенедека  Західноугорського університету тощо. Тісними є контакти вузу з усіма національно-культурними товариствами області: товариством чеської культури ім. Т. Масарика, товариством білоруської культури “Сябри”, вірменської — “Арарат”, російської — “Русь”, польської — ім. Ф. Тішнера, словацької — ім. Л. Штура, болгарської — ім. Кирила і Мефодія, русинської — ім. О. Духновича, з Форумом угорських організацій Закарпаття тощо. Студенти вузу разом із викладачами кафедр проводять наукові конференції, тематичні заходи до національних свят слов’янських  країн, а також Угорської Республіки, зустрічі з працівниками Генеральних консульств Угорщини та Словаччини у м. Ужгороді, а також Генеральних консульств Росії та Польщі у м. Львові.
На сьогодні у стінах університету навчається близько двох тисяч студентів, а кількість абітурієнтів, за словами Людмили Несух, має тенденцію подвоюватися кожного нового навчального року. 130 викладачів готують фахівців у галузі фінансів, обліку й аудиту, менеджерів митної справи й туристичної індустрії, країнознавців, психологів та філологів. За минуле десятиліття за цими спеціальностями підготовлено близько тисячі спеціалістів.
Потребу у фахівцях зі знаннями слов’янських мов зумовлює орієнтація українського суспільства на загальноєвропейські цінності й  інтеграційні процеси,  що невпинно відбуваються, а також  надання Закарпаттю статусу регіону з особливим режимом інвестування, інтеграція в Карпатський єврорегіон.
“Ми намагаємося спрямовувати мислення, дії, прагнення на позитив…”, — наголосила  Людмила Несух. Директор  також відзначила, що їхні студенти впевнено входять до трійки кращих команд обласних вузів із футболу, волейболу, баскетболу, плавання, настільного тенісу, легкої атлетики, а у стінах вузу навчаються чемпіони світу та Європи й переможниці конкурсу “Міс Україна”. Нещодавно студенти висадили десять берізок як символ ювілею своєї альма-матер. Вони ініціювали прибирання скверика біля видавництва “Закарпаття”, а коли це місце знову  вкрилося сміттям, звернулися до мерії з проханням надати їм необхідну техніку, щоб здійснити генеральне прибирання цього скверика. До свята свого вузу студенти-славісти мріють приурочити сходження на полонину Руна й провести  мото-, вело-, роликовий пробіг Ужгородом.
“Ми ніколи не зверталися до влади по допомогу, — сказав  заступник директора з міжнародних та внутрішніх зв’язків Степан Селменський, — але нині вже керівники владних структур звертаються до нас за допомогою”.  Степан Селменський також розповів про “голубу мрію” директора  ЗС КСУ Людмили Несух: відкрити при вузі садочок, школу, коледж. За словами гостей, відкриття коледжу планується вже в цьому році.
Сlipnews.info