Міністр МНС України Нестор Шуфрич відвідав із офіційним візитом столицю Словаччини

У Словаччині відбулася зустріч Міністра МНС України Нестора Шуфрича з Державним секретарем МВС Словацької республіки Йозефом Бучеком та Міністром охорони навколишнього середовища Словаччини Йозефом Медведєм.
Вчора, 15 квітня, у столиці Словацької республіки м.Братислава відбулася зустріч Міністра України з питань надзвичайних ситуацій Нестора Шуфрича та Голови Державного комітету України по водному господарству Василя Сташука з Державним секретарем Міністерства внутрішніх справ Словацької республіки Йозефом Бучеком. Зустрічі передувала розмова Президентів двох держав Віктора Януковича та Івана Гашпаровича.
Головною темою переговорів було об’єднання зусиль у разі виникнення надзвичайних ситуацій природного і техногенного характеру. Сторони, зокрема, обговорили співпрацю у протидії можливим весняним паводкам та впровадження інструментів завчасного інформування населення про загрозу транскордонного впливу забруднення поверхневих вод. Предметом обговорення також стали участь аварійно-рятувальних формувань Міністерств у ліквідації надзвичайних ситуацій на територіях України та Словаччини, обмін досвідом у сфері гасіння масштабних пожеж та спільні навчання з питань НС радіаційного характеру з урахуванням досвіду України під час Чорнобильської катастрофи.
Міністр МНС України відмітив необхідність тісної співпраці між Словаччиною та Україною, особливо в Карпатському регіоні, зокрема побудови спільних захисних гідроспоруд у прикордонній українсько-словацькій зоні, та зазначив, що без фінансової допомоги Євросоюзу коштів на відповідні побудови недостатньо. «Без грошей, як і без води, складно, а проблеми, які починаються в Карпатах, закінчуються в Європі. Сподіваюся, наші європейські колеги не залишаться осторонь», – зазначив Н.Шуфрич.
За результатами зустрічі очільник українського МНС та Держсекретар МВС Словаччини підписали Меморандум, у якому зафіксували зміцнення співробітництва у сфері запобігання паводкам, прогнозування та ліквідації надзвичайних ситуацій, надання взаємної матеріально-технічної допомоги у разі виникнення надзвичайних ситуацій, як і в проектах програм взаємодопомоги Інструменту Європейського Союзу, сусідства та партнерства на 2007-2013 рр. Глави обох делегацій погодились адаптувати план спільних дій, який визначить зацікавленість обох сторін та буде сприяти співробітництву відповідно до Угоди між кабінетом Міністрів України та Урядом Словацької Республіки щодо співробітництва та взаємодопомоги під час НС, підписаної у 2000 році. З метою узгодження дій під час НС та підготовки плану спільних дій щодо більш ефективного співробітництва сторони погодилися заснувати спільну комісію.
«Підписання Меморандуму між Словацькою Республікою та Україною – це крок на шляху до ще більшого покращення нашого співробітництва. Добре було б створити групу експертів, які б займалися цією проблематикою та вирішували всі нагальні питання, які можуть чекати нас у випадку надзвичайної ситуації», – підсумував Держсекретар Йозеф Бучек.
Також Нестор Шуфрич та Василь Сташук відвідали міністерство охорони навколишнього середовища Словаччини на запрошення Міністра Йозефа Медведя. Під час цієї зустрічі було відмічено занепокоєння Президентів двох країн можливістю виникнення надзвичайних ситуацій природного характеру, пов’язаних із реальною загрозою паводків. Міністри обговорили необхідність оперативного реагування обох країн для підвищення рівня безпеки громадян Словаччини та України. «Ми переживаємо за те, щоб наші природні ресурси зберігалися і щоб наші підприємства наносили якнайменше шкоди навколишньому середовищу. Немає більшої цінності, ніж людське життя. Наші Президенти ставлять завдання перед обома відомствами охороняти життя наших громадян і координувати заради цього всі можливості. Сподіваємося, що ця координація, яка і сьогодні є на надзвичайно високому рівні, буде поглиблена і наступні зустрічі внесуть ще більш високий рівень використання сил обох держав», – сказав по закінченні зустрічі Нестор Шуфрич.
Міністр Йозеф Медведь у свою чергу зазначив: «Представники різних відомств України та Словаччини дуже часто зустрічаються на нашому спільному кордоні. Ми маємо одну мету – комфортне проживання населення по обидві сторони кордону. Але важливим є і місце Угорщини в цьому питанні, бо вона є нашим сусідом. Якщо б ми вирішували питання наслідків надзвичайних ситуацій, добре було б, якби до нас приєдналася Угорщина. Я радий нашому знайомству з Міністром МНС України і я думаю, що це наша перша, але не остання зустріч. Наступною може бути зустріч в Києві».
Прес-служба МНС України