На Закарпаття привезли мощі великомученика Пантелеймона

15 квітня з благословення Блаженнійшого Володимира, Митрополита Київського і всієї України, Предстоятеля Української Православної Церкви та Високопреосвященнійшого Агафангела, митрополита Одеського й Ізмаїльського, до Академічного храму Ужгородської української богословської академії імені Святих Кирила і Мефодія з Свято-Пантелеймонівського монастиря міста Одеси прибула рака з часткою мощей одного з найбільш шанованих святих Православного світу великомученика Пантелеймона Цілителя.
 “Пантелеймон Цілитель, великомученик (ск. 305), в язичництві Пантолеон, народився в сім’ї знатного язичника в м. Нікомідії (на північному заході Малої Азії). Мати святого була таємною християнкою, але рано померла. Батько віддав хлопця на навчання прославленому лікарю Євфросинію. Незабаром слава про його здібності дійшла до столиці імперії – Рима. Але не вона захоплювала юнака. Серце його жадало пізнати істину буття. Наставником юнака став о. Єрмолай, що хрестив його. Коли ж батько святого побачив, як син, помолившись, зцілив сліпого, він разом зі зціленням прийняв св. Хрещення. Св. Пантелеймон лікував усіх, а насамперед – незаможних і ув’язнених. При цьому він завжди благовістив про “Лікаря душ і тілес” – Спасителя. Це викликало люту ненависть лікарів-язичників і вони доносили на нього імп. Максіміану. Св. Пантелеймона видали на муки. Але тортури не могли позбавити його життя. Тоді святого великомученика було обезголовлено, а тіло кинуто в багаття, але не згоріло в ньому, а було таємно поховано християнами. Голова св. Пантелеймона, як велика святиня, зберігається в Руському Пантелеімоновому монастирі на св. горі Афон.

Як повідомили у прес-службі Ужгородської Української богословської Академії, на площі перед академією мощі святого зустрічало академічне духовенство Ужгородської української богословської академії імені святих Кирила і Мефодія на чолі з ректором професором, архімандритом Віктором (Бедь), професорсько-викладацький склад, студенти академії і Карпатського університету імені Августина Волошина та велика кількість боголюбивих віруючих зі всіх куточків міста і навколишніх сіл.

Після зустрічі мощі були перенесені до академічного храму імені святих Кирила і Мефодія, де над ними було відслуженно академічним духовенством акафіст великомученику Пантелеймону, після якого ректор Ужгородської української богословської академії імені святих Кирила і Мефодія професор, архімандрит Віктор (Бедь) привітав гостей, подякував за привезення в Ужгородську українську богословську академію імені святих Кирила і Мефодія частку мощей великомученика Пантелеймона Цілителя і з благословення Блаженійшого Володимира, Митрополита Київського і всієї України, за заслуги перед Українською Православною Церквою нагородив благочестивих отців Свято-Пантелеймонівського монастиря міста Одеси, що супроводжували раку зі святими мощами, академічними нагородами, а саме:

• ігумена Платона (Діденко) – медаллю преподобного Іова Кундрі (Угольського) ІІ ступеня;
• протоієрея Іоана Огаря – медаллю преподобного Іова Кундрі (Угольського) ІІ ступеня;
• протоієрея Миколая Родка – преподобного Олексія (Кабалюка) Карпаторуського І ступеня.

Після цього священнослужителі, професорсько-викладацький склад, студенти та численні миряни поклонилися та приклалися до святих мощей великомученика Пантелеймона Цілителя.
Насамкінець, академічне духовенство, професорсько-викладацький склад, студенти та миряни хресним ходом провели раку зі святою часткою.