Три дні у Берегово гулятиме винний фестиваль “Біле вино-2010”

Цьогоріч він триватиме з 16 по 18 квітня. Очікується, що нині гостей буде більше, ніж зазвичай. Адже оргкомітет вирішив перенести дату проведення фесту з 8 березня на більш теплий період.
Власне дійство розпочалося сьогодні, у п’ятницю – на центральній площі Кошута розгорнулися намети відомих виноробів краю, підприємств та гостей з Угорщини.
А офіційне урочисте відкриття фестивалю – у суботу, 17 квітня об 11.00 на сцені перед Будинком культури. Там також відбудеться посвята нових членів у Лицарський винний орден Св. Венцела, нагородять найкращих виноробів, очікується цікава концертна програма. У цей день також запланований забіг марафонців за участю американських місіонерів – з Берегова до місця відпочинку у селі Великі Береги. Вшанують і пам’ять відомого селекціонера-виноградаря та лікаря-хірурга Бертолона Ліннера, до його бюсту на подвір’ї райлікарні покладуть квіти.
По секрету скажу, що я вже про дегустував деякі вина на фестивалі. Поза конкуренцією – намет Карла Шоша, переможця чисельних фестів. Його знайти легко – біля нього стоїть старий угорський віз з бочками і квітами. Особливо сюди люблять навідуватися дами – для них солодкі десертні сорти, в тому числі “Жужіко, ти солодка”. Відвідав (і пригостився) у Шандора Нодя, який 18 років займається виноробством. Його вина також варті уваги – щороку збирає до 10 тон соковитих ягід, що вирощує власноруч. А потім робить вина. Серед колег його називають “королем” білих вин. Адже саме біле вино – символ фестивалю. Бо грунти і погодні умови на Берегівщині приблизно так самі, як в угорському Токаї. Завітайте завтра на фестиваль у Берегово, не пожалкуєте!   
Гуляння у місті триватимуть цілий день аж до вечора і наступного дня. Буде чудова можливість поласувати угорськими традиційними стравами, ласощами, і звичайно, варто спробувати найкращі закарпатські вина. Головне – знати міру!
P.S. До речі, вчора у Берегові відбулося закладання капсули на місці встановлення майбутнього пам’ятника виноградарству та виноробству. “Його буде виконано у формі старовинного пресу, – розповів голова оргкомітету фестивалю Йосип Галайда. – Встановлять його а в’їзді до міста з боку Мукачева, біля мотелю “Оазис” у районі Ардо”.
На жаль, так і не знайшлося спонсорів, аби відлити з бронзи пам’ятник берегівському Виноробу. Цю гіпсову фігуру (макет), який виконав скульптор Василь Муска, можна було побачити на попередніх фестивалях – на лавиці сидів чоловік і смакував власноруч  виготовлене вино. Однак місцеві вандали не пощадили навіть людину похилого віку – пошкодили йому голову. Тепер пам’ятник знаходиться на обійсті одного з підприємців і чекає свого часу…
Олександр Ворошилов,  “Закарпаття онлайн”