На Закарпатті голова райдержадміністрації попався на хабарі у 5,8 тис. грн.

Окремі державні чиновники, обіймаючи керівні посади, починають дбати не стільки про інтереси народу, як про свої власні.
Ось і голова  райдержадміністрації одного з гірських районів Закарпаття та його підлеглий  також швидко «забули»  про свої прямі  обов’язки і, певно, вирішили: на такій посаді гроші повинні текти в кишеню рікою. Тому, коли до них звернувся  місцевий приватний підприємець Сергій з проханням виділити йому земельну ділянку на полонині, керівники району погодилися. Правда, за це запросили 5800 гривень хабара. 
Про чиновницьке здирство стало відомо працівникам  відділу боротьби з хабарництвом УДСБЕЗ ГУМВС України в Закарпатській області. Ну, а далі трапилося те, що й повинно було трапитися. Після того, як Сергій передав чиновникам обумовлену суму, довелося посадовцям мати неприємну розмову з оперативниками.  Крім цього, з’ясувалося, за згаданими службовцями  тягнуться  й інші аналогічні «грішки». Зокрема, житель одного з населених пунктів району звернувся до них свого часу з проханням про виділення  земельної ділянки в одному з сіл.
Районні посадовці тоді також вимагали та отримали  чималу суму – еквівалентну 40 тисячам гривень. Але й ця сума виявилася не останньою. Як встановили оперативники, за отримання тієї ж  ділянки липкорукий чиновник вимагав потім у  підприємця  ще 9 тисяч доларів,  правда,  отримав лише 6 тисяч.
Факти про зловживання, пов’язані із земельними справами надходили неодноразово працівникам районної міліції і з одного з прикордонних районів краю.  Ще у 2000 році до тамтешнього чиновника, котрий працював у відповідному відділі, звернувся приватний підприємець,  маючи  намір отримати у  власність земельну ділянку 50 соток. Держслужбовець  погодився,  але за сприяння попросив  тисячу гривень.  На той час   це була немала сума. 
Неабиякий апетит до дармових грошей виявився і в голови однієї із сільських рад на Міжгірщині. За виділення у приватну власність 12 соток землі  службовець  вимагав у місцевої жительки  12 тисяч «зелених». Жінка назбирала лише  10 тисяч. Але  звернулася із заявою до правоохоронців. Тепер  цей чиновник має чималий клопіт.  
Вирішив підзаробити на земельці й керівник держкомзему одного з районів краю. За  сприяння у виділенні земельної ділянки  він вимагав та отримав 2000 доларів. Та довго порадіти  хабарнику  не вдалося, оскільки   його  затримали  на гарячому  правоохоронці.
А в сильця мукачівських оперативників потрапив директор одного з приватних підприємств, котрий за виготовлення фіктивної довідки  отримав тисячу гривень. Не втримався від спокуси заробити й  майстер одного з держлісгоспів. Протягом  2007 року за надання заповнених бланків на відпуск хвойної  лісопродукції  він отримав 1300 гривень хабара.  А  директор одного товариства вимагав у  приватного підприємця хабар, обіцяючи натомість посприяти в укладенні  договору оренди нежитлового приміщення.
За всіма випадками триває  розстеження, у більшості –  вже порушені кримінальні справи.
Іван ЛАДЖУН, ВЗГ ГУМВС України в Закарпатській області