Закарпаття: Шахрай із Тереблі продав чужий “Мерседес” …за фотографією

Є люди, котрі від природи наділені гострим розумом і вмінням знаходити спільну мову з іншими. До таких належить і житель с. Теребля Тячівського району Закарпаття 29-річний Василь Колотило. На жаль, свої здібності чоловік спрямував не в те русло.
А розпочалося  все у жовтні 2006 року. Тоді Василь прочитав в одному з газетних оголошень,  що продається автомобіль. Ця невеличка публікація наштовхнула молодика на певну ідею, котра невдовзі знайшла втілення у хитромудрому плані. Зустрівшись з власником мікроавтобуса “Мерседес-Спринтер”, він  вдавав,  нібито справді має намір придбати цю іномарку. Після огляду Колотило попросив у  водія фотографії автомобіля.  Далі Василь повідомив батькові, що у нього на митниці в м. Чоп є два мікроавтобуси на продаж і потрібно знайти покупців. Колотило-старший зателефонував  своєму знайомому,  розповівши про мікроавтобус.  Той у свою чергу поділився  інформацією із сином Михайлом, котрий давно мав намір придбати “бусик”. Молодий чоловік новину сприйняв з радістю. Відразу ж домовилися по  телефону про зустріч, а ввечері з батьком навідався до  Василя, щоб домовитися  про  ціну. На фотографії мікроавтобус їм явно сподобався. Та й ціна 10 тисяч доларів, котру запросив продавець, була досить сприйнятною.
Михайло відрахував  Василю-старшому  обумовлену суму, котру батько  віддав  синові. Коли гроші лежали у кишені, Василь  сказав, що їде на митницю в Ужгород  по “Спринтер”, попросивши почекати  його тут.
Молодик тривалий час не повертався, тому покупці  захвилювалися і вирішили йому зателефонувати. Але “бізнесмен” заспокоїв, мовляв: 15 хвилин – і  буду на місці. Не дочекавшись Василя, Михайло знову подзвонив йому.  Молодик запевнив, що він  мікроавтобусом  вже заїжджає в Тереблю,  і автомобіль невдовзі  буде біля їхнього будинку. Після цього тереблянець  вимкнув свій “мобільник”. Покупці неодноразово визирали через вікно, але “Мерседес” перед будинком так і не з’явився.  Усвідомивши, що їх “кинули”, люди звернулися у міліцію.
Василь-молодший зі співмешканкою виїхав   у кінці жовтня в  Миколаїв, де  продовжив свою  підприємницьку діяльність, правда, цього разу вже з  нерухомістю. Через два роки молода пара переїхала у Хмельницький. У подружжя народилося двоє дітей. Співмешканка, звісно, й не  здогадувалася,  чим займається  її благовірний  і не відала, що він знаходиться у розшуку. Але одного дня під час перевірки документів Василя затримали тамтешні  міліціонери…
Після завершення слідства Василь Колотило постав перед судом. На процесі  підсудний свою вину не визнавав. Стверджував,  буцімто  жодних  грошей за мікроавтобус  не отримував. Та правосуддя аргументовано довело  його вину. За виголошеним вироком, Василя Колотила засуджено на  три роки ув’язнення. Ухвалою Закарпатського апеляційного суду вирок залишено без змін.
Іван Ладжун, ВЗГ ГУ МВС України в Закарпатській області