Дві представниці УжНУ стали переможцями всеукраїнського конкурсу

На виконання Державної цільової програми роботи з обдарованою молоддю, у нашій державі щорічно проводиться Всеукраїнський конкурс студентських наукових робіт з природничих, технічних і гуманітарних наук.
Метою конкурсу є пошук обдарованих студентів, створення умов для їх творчого зростання, активізації науково-дослідної роботи студентів у вищих навчальних закладах. У 2009/2010 навчальному році вказаний Конкурс проводився у два тури: перший – у вищих навчальних закладах, – вересень-грудень 2009 року; другий – у базових вищих навчальних закладах – січень-березень 2010 року. В якості базового вишу за спеціальністю «фізика» був визначений Харківський національний університет (ХНУ) ім. В.Н. Каразіна. Головою галузевої конкурсної комісії Конкурсу з фізики – проректор ХНУ, член-кореспондент НАН України, професор І.І. Залюбовський.
Переможцями першого туру Конкурсу на фізичному факультеті УжНУ стали аспірантка А.О. Малініна, випускниця кафедри квантової електроніки 2009 року, та студентка 5 курсу кафедри теоретичної фізики Є.А. Нодь.
Ще до початку 2 туру конкурсна комісія здійснила попередній відбір кращих робіт, представлених на Конкурс. У результаті проведеного відбору, обидві наші учасниці були допущені до участі у фінальному змаганні. Захист конкурсних робіт відбувся 2 квітня 2010 р. на фізичному факультеті Харківського національного університету. Жюрі Конкурсу, до складу якого входили провідні науковці-фізики з різних університетів, заслухали виступи конкурсантів і з-поміж 25 учасників відібрали кращі. На виступ кожному учаснику давалося до 10 хвилин, після чого відбувалася дискусія. Члени журі задавали питання по суті конкурсної роботи і доповідач повинен був у «онлайновому» режимі дати прийнятну відповідь. Дівчата-ужгородки успішно захистили висунуті у своїх конкурсних роботах наукові положення і стали лауреатами Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з фізики за 2009/2010 навчальний рік. Зокрема, Антоніна Малініна була нагороджена дипломом за ІІІ місце і, таким чином, стала дворазовим лауреатом подібних конкурсів. Студентка 5 курсу фізичного факультету УжНУ Єлизавета Нодь була відзначена дипломом за І місце, що, звичайно, є значним досягненням.
Загалом конкурс проходив цікаво, у творчій атмосфері, конкурсанти мали можливість проявити свій науковий потенціал. Завоювання двох призових місць молодими науковцями-фізиками УжНУ свідчить про високий науково-педагогічний рівень підготовки спеціалістів на фізичному факультеті. Зі сказаного видно, що студенти фізичного факультету, при відповідному відношенні до навчального процесу, мають можливість активно долучатися до наукової діяльності і досягати на цьому шляху значних успіхів, що відповідають світовому рівню.
Вітаємо Єлизавету Нодь та Антоніну Малініну з перемогою на Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт з фізики.
Іван РОСОЛА, заступник декана фізичного факультету з виховної роботи