З початку квітня на Закарпатті в ДТП загинули три людини, ще 40 — травмовані

З метою недопущення ДТП з 6 по 23 квітня 2010 року в Закарпатті Державтоінспекцією проводиться комплекс цільових заходів на пасажирському автотранспорті.
Настання сприятливих погодних умов зумовило зростання інтенсивності руху на автошляхах Закарпаття. Одночасно збільшується кількість дорожньо-транспортних пригод. Так, з початку місяця на території області сталося 33 ДТП з потерпілими, в яких 40 осіб зазнало різного роду травм та 3 особи загинуло. Працівниками Державтоінспекції Закарпаття під час нагляду за дорожнім рухом за цей же період виявлено 6054 порушень правил дорожнього руху, 330 осіб перебували за кермом в стані алкогольного сп’яніння.
Немалу роль у виникненні дорожньо-транспортних пригод відіграє людська необережність та неуважність. Зокрема, на території області сталося резонансне ДТП. 1 квітня 2010 р. поблизу м. Мукачева зіткнулися автобус БАЗ – A079.09 та автомобіль «IVECO FIAT SPA». У результаті аварії чотири особи зазнали травм. Менше повезло 30 березня 2010 року пасажирам автобуса ПАЗ, який, рухаючись по м. Вінниця, не надав переваги в русі автомобілю КАМАЗ і скоїв з ним зіткнення. Унаслідок ДТП один пасажир автобуса загинув, 27 отримали тілесні ушкодження.
Аналіз такого роду дорожніх аварій свідчить про недотримання водіями-перевізниками вимог транспортного Законодавства, а також режиму праці та відпочинку водіїв. З метою профілактики недопущення подібних фактів, зміцнення транспортної дисципліни водіїв, підвищення технічної готовності автобусів, що залучаються до перевезень людей, відповідно до Ст. 52-1 Закону України “Про дорожній рух”, з 6 по 23 квітня 2010 року Державтоінспекцією проводиться комплекс цільових заходів на пасажирському автотранспорті.
За неповні два тижні роботи є вже певні, але ще не остаточні результати проведення даних заходів. Протягом перших 10 днів працівниками ДАІ було перевірено 113 суб’єктів господарювання, які надають послуги з перевезення пасажирів, та 27 підприємств, що проводять передрейсовий медичний та технічний контроль. У результаті роботи оглянуто 878 автобусів, які використовуються для надання послуг з перевезення пасажирів. На жаль, з них 148 були технічно-несправними. Окрім цього за даний період виявлено 296 порушень Законодавства, які допустили водії автобусів: 6 — експлуатували транспортний засіб, не пройшовши своєчасно державний технічний огляд; 30 — перевозили пасажирів, не пройшовши передрейсовий медичний огляд; 23 — надавали послуги з перевезення без дозвільних документів; 3 — зважилися перевозити пасажирів, перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння.
Реагування на скоєні правопорушення було негайним. На кожне з них, відповідно до Законодавства України, складений адміністративний протокол, 3 автобуса затримано, 103 — заборонено експлуатувати, вилучено 13 ліцензійних карток та видано 57 приписів Державтоінспекції.

Працівники Державтоінспекції Закарпаття звертаються:

«Шановні водії та власники автобусів! Дотримуйтесь Законодавства України та простих моральних норм, адже Ви відповідаєте не лише за своє життя. Не будьте причиною покаліченого життя та трагедії в сім’ї!

Шановні пасажири! У ВДАІ ГУМВС України в Закарпатській області цілодобово діє телефон “гарячої лінії” – (0312) 3-22-86. Якщо водій порушує правила дорожнього руху або Ваші права — звертайтеся, ми негайно відреагуємо!».
 
Тетяна Горянка, Вікторія Попович