У Рахові комунальне підприємство нашкодило природі більш ніж на 24 млн. грн.

Закарпатською міжрайонною природоохоронною прокуратурою порушено кримінальну справу відносно колишнього директора та теперішнього директора міського комунального підприємства “Рахівкомунсервіс” за ознаками злочинів, передбачених ст. 365 ч.3 КК України (перевищення влади та службових повноважень, тобто умисне вчинення службовими особами дій, які явно виходять за межі наданих їм прав та повноважень, що спричинило тяжкі наслідки) та ст. 239 ч.2 КК України (забруднення земель речовинами, шкідливими для життя, здоров’я людей та довкілля, що спричинило тяжкі наслідки).
Як поінформував Закарпатський міжрайонний природоохоронний прокурор Мирослав БАЛКО, в ході перевірки встановлено, що МКП “Рахівкомунсервіс” при здійсненні своєї діяльності на териорії м. Рахів не дотримується вимог Земельного кодексу України, Водного кодексу України та Закону України “Про відходи”.
Зокрема, працівники МКП “Рахівкомунсервіс” протягом  2004 – 2008 років незаконно вивозили сміття на земельну ділянку, яка, до того ж, є землею водного фонду – прибережною водоохоронною смугою річки Тиса,  цими злочинними діями вони завдали великої шкоди навколишньому природному середовищу.
За результатами перевірки спеціалістами державної екологічної інспекції в Закарпатській області, у відповідності до наказу Міністерства охорони навколишнього природного середовища та ядерної безпеки України від  МКП “Рахівкомунсервіс” було нараховано шкоду за порушення вимог законодавства про відходи на суму понад 24 млн. грн.
Кримінальна справа вже розслідувана та перебуває на розгляді у Рахівському районному суді.
Разом з тим, за матеріалами кримінальної справи, міжрайонною природоохоронною прокуратурою заявлено до господарського суду Закарпатської області позов про зобов’язання міського комунального підприємства “Рахівкомунсервіс” відшкодувати понад 24 млн. грн. шкоди, заподіяної внаслідок засмічення земельної ділянки.