На Закарпатті відбулася персональна виставка творів ужгородки Любові Лішки

Вишиті хрестиком ікони, пейзажі, графіка, абстракції у чорно-білій та кольоровій гамі два тижні радували ужгородців у Закарпатському обласному музеї народної архітектури та побуту. “Муза душі” – під такою назвою тут пройшла персональна виставка творів ужгородки Любові Лішки.
Талановита майстриня вишивання належить до тих митців, які не тільки зберігають народні традиції, відображають на полотні життя та побут свого народу, його культурні  надбання, а й втілюють у  виробах своє філософське світобачення та творчі уявлення. Тому її роботи вже  давно вийшли за межі традиційної народної вишивки. Хоча майстриня за фахом інженер-будівельник і  35 років працює по спеціальності, у вільний час вона поринає у світ вишивки.  Збирач  народних художніх скарбів вже чверть століття захоплено малює ниткою на полотні.
Картини Лішки багатогранні за технікою виконання (хрестик, художня гладь, гобелен), формами узору, логікою побудови. В роботах вона використовує сучасні матеріали – муліне, шовк, металізовану нитку, які передають масштабність, легкість декору, колористику. А головне, що полотна просякнуті світлою радістю та душевним теплом.
Перша персональна виставка ужгородки відбулася в 2006 року у Закарпатському краєзнавчому музеї. У  2005-2006 р.р. про майстриню та її творчість відзнято фільми “Родина”, “Муза душі” та “Світ захоплення”.
Оксана Чужа, Закарпаття онлайн
Фото автора