Закарпаття: Прокуратура виявила у ВУЗах краю грубі порушення прав дітей-сиріт на грошову допомогу

Прокурорські перевірки, проведені у професійно-технічних та вищих навчальних закладах Закарпаття, виявили факти грубих порушень прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування на грошове забезпечення.
Про це сьогодні, 21 квітня, повідомили у прес-службі прокуратури Закарпатської області.
За інформацією старшого помічника прокурора області з питань захисту прав і свобод неповнолітніх Наталії Кузан, майже у кожному третьому ВНЗ не виплачувалися належним чином стипендії дітям цієї категорії.
Зокрема, зафіксовані випадки, коли дітям-сиротам не виплачувалася соціальна стипендія або видавалася стипендія у заниженому розмірі, за результатами успішності дитини у даному семестрі, хоча соціальна стипендія повинна виплачуватися таким дітям у будь-якому випадку. Адже, відповідно до Закону України “Про охорону дитинства”, діти, які внаслідок смерті батьків, позбавлення батьківських прав, хвороби батьків чи з інших причин залишилися без батьківського піклування, мають право на особливий захист і допомогу з боку держави.
Також встановлено масові факти ненадання цим дітям щорічної грошової допомоги на навчальну літературу.
Тому на захист майнових прав дітей прокурори внесли 22 приписи та подання, в результаті чого поновлено права 65 дітям-сиротам, яким вже виплачено понад 70 тис. грн заборгованих коштів. Усі винні посадові особи, котрі допустили порушення прав дітей, притягнуті до відповідальності.
ЗІК