Закарпаття: Депутатська толока – традиції продовжуються

У рамках Всеукраїнської акції з благоустрою „За чисте довкілля”, у Закарпатті 17 квітня організовано пройшла уже традиційна „Депутатська толока”. Згідно з розпорядженням та рекомендаціями голови обласної ради Михайла Кічковського депутати, органи місцевого самоврядування спрямували зусилля територіальних громад, керівників підприємств різних форм власності, державних установ, громадських організацій на ефективну роботу, щоб міста і села краю стали ще кращими, привабливішими, збільшились площі зелених зон, а береги річок, потоків були очищеними від сміття.
     У кожному районі – від Ужка до Ясіня – „Депутатська толока” цьогоріч продовжила добрі традиції, ініційовані обласною радою у попередні роки.
     Тож закономірно, що депутати обласної ради і на цей раз проявили активність у проведенні весняної толоки. У селах, містах, на підприємствах, у закладах вони разом із своїми виборцями долучилися до заходів всеукраїнської акції «За чисте довкілля». Працювали пліч-о-пліч, турбувалися про те, щоб люди вчасно і якісно були забезпечені необхідним посадковим матеріалом, знаряддям праці, транспортними засобами тощо.
     Результативно попрацювали депутати обласної ради у закріплених за ними районах, вникали не тільки у проведення невідкладних робіт, а й у проблемні питання, які хвилюють ту чи іншу громаду.
     Зокрема, Юдіта Петеї допомагала жителям сіл Фанчиково і Перехрестя Виноградівського району озеленити їх населені пункти, висадивши понад 300 саджанців червоного дуба та сосни.
    Василь Швардак всебічно сприяв озелененню територій готельно-ресторанного комплексу «Інтурист» та оздоровчого комплексу «Білочка», що на Мукачівщині, виділивши кошти для придбання понад сотні декоративних кущів та дерев.
     Окремо слід відзначити дієвість у заходах з благоустрою депутата Василя Ковача. На підпорядкованих йому підприємствах ВАТ «Енергопостачальна компанія «Закарпаттяобленерго» майже на 8 га упорядковано території парків, скверів, алей, висаджено 225 шт дерев, кущів, засіяно майже на півсотні га квітників, ліквідовано 45 шт стихійних сміттєзвалищ та очищено 1,2 км придорожніх смуг.
     Володимир Чубірко активно долучився до проведення весняної толоки у м.Чопі, де за його підтримки у той день висаджено 50 деревцят сосни.
     У Рахівському районі за сприяння депутата Юрія Бережника придбано 20 сакур, а нещодавно, напередодні великодніх свят Юрій Юрійович ініціював закладення алеї сакур та мигдалю у Тячеві. До речі, у Рахові міська і районна влади належно підготувалися до «зустрічі» із сакурою: реконструйовано набережну, викорчувано 8 старих дерев, оновлено освітлення тощо.
     Депутати-медики Іван Курах, Єлизавета Біров, Василь Русин, Василь Цар, Євген Жупан, Володимир Смоланка під час депутатської акції проявили турботу про належний санітарний стан територій, прилеглих до лікувальних закладів області, якими вони опікуються.
     Андрій Андріїв проявив ініціативу щодо придбання за його власні кошти необхідної кількості деревцят сакур, які стануть окрасою Ужгородської гімназії, а Петро Гойс взяв участь у закладанні алеї сакур на площі Лаборця в обласному центрі.
     У рамках депутатської толоки та місячника благоустрою «За чисте довкілля» підприємствам та установам області суттєвою стала допомога та підтримка територіальним громадам з боку депутатів обласної ради Івана Балоги, Івана Бушка, Віктора Трикура, Івана Качура, Олега Адамчука, Мирослави Каламуняк, Георгія Уліганинця, Івана Ледіди та інших.
    Злагодженості у проведенні депутатської толоки сприяла особиста участь та ініціативність очільників обласної влади, голів районних рад, міських голів та керівників територіальних громад краю. Вони знайшли можливість побувати особисто у населених пунктах, зустрітися з людьми, узгодити план подальших дій для успішного завершення місячника благоустрою, не оминувши при цьому і поточних питань.
     Естафету весняної толоки підтримали усі територіальні громади регіону. Депутати місцевих рад своєю особистою участю, власним прикладом задавали тон у цій благородній справі.
     Зокрема, депутати Рахівської районної ради та працівники виконавчого апарату, як і у інших районах області, активно долучились до робіт із впорядкування прилеглої до адмінбудинку райради і РДА території, обрізки дерев, кущів, прибирання сміття тощо.
     На Тячівщині за участю депутатів районної ради проведено значний обсяг робіт щодо покращення санітарного стану території селища Усть-Чорна, сіл Вонігово та Калини.
     Депутати і виконавчий апарат Хустської районної ради спільно із працівниками райдержадміністрації попрацювали не тільки над упорядкуванням закріпленої за ними території, але й посадили понад 70 дерев, кілька десятків кущів, а також взяли участь в очищенні лісових доріг, берегів річок, потоків, заготівлі посадкового матеріалу для озеленення та лісовідновлення.
     Територія Угочанського замку „Канків”, що у м. Виноградів, уже кілька років поспіль закріплена за районною радою. Її голова Олег Любімов здійснює координацію заходів щодо збереження цього унікального історичного об’єкту. Депутати, працівники виконавчого апарату Виноградівської райради у День толоки прибрали територію древнього замку, облаштували під’їзні шляхи, вивезли сміття, побілили дерева. „Канків” – став ще привабливішим для туристів.
     Депутати, керівники Міжгірської районної ради разом із представниками виконавчої влади надали практичну допомогу сільським радам в організації прибирання територій населених пунктів, розчищенні русел потоків, річок, впорядкування кладовищ, автобусних зупинок тощо.
    На Іршавщині депутати райради, працівники її виконавчого апарату на чолі з головою Петром Станком спільно з райдержадміністрацією взяли участь у традиційній у районі акції „Майбутнє лісу – у твоїх руках”. Разом з учнями і вчителями Лисичівської ЗОШ І-ІІІ ст. в урочищі Горбок, що поблизу с. Лисичово на території Довжанського держлісгоспу висадили понад 2000 деревцят ялиці білої.
     Аналогічна акція за сприяння та за участю депутата обласної ради, директора лісомисливського лісництва „Нове село” ДП „Берегівський ЛГ” Михайла Лакатоша відбулася на Берегівщині. До неї активно долучились також депутати і працівники виконавчого апарату Берегівської районної ради. Разом із школярами вони суттєво поповнили лісонасадження на 20 га території зазначеного підприємства.
     Під час „Депутатської толоки” в Ужгородському районі впорядковано територію біля адмінбудинку районної ради, надано допомогу Кам’яницькій сільраді в очищенні берегів річки Уж. А біля новозбудованої Малодбронської ЗОШ за участю депутатів, голови райради Михайла Фединця, його заступника Степана Мацка висаджено майже 600 дерев ясеня, дуба, граби, липи.
     У цей день депутатами Перечинської райради, яку очолює Петро Грицик, на території райцентру посаджено 27 саджанців модрини, сосен, 14 кущів бузку, понад 40 декоративних кущів.
     Їх колеги – депутати Великоберезнянської районної ради взяли участь у засадженні в урочищі Тихий на лісових площах Волосянківського лісництва понад 3000 саджанців ялиці білої.
     Депутати Мукачівської міськради разом із громадськістю міста у мікрорайоні Росвигово висадили майже сто деревцят клена, явора, дуба червонолистого. Народні обранці разом із міським головою Золтаном Ленд’єлом прилучилися також і до озеленення центральних вулиць, площ, територій навколо Мукачівського держуніверситету, парку імені Перемоги.
     День довкілля організовано та результативно пройшов і в м. Чоп. За сприяння та участі депутатів міськради приведено у належний санітарний стан 8 зон відпочинку, центральних вулиць, прибирання прибудинкових територій, закладів освіти, культури, очищено 1,2 км придорожніх смуг, висаджено десятки молодих дерев, проведено обрізку дерев і кущів у паркових зонах.
     У рамках депутатської толоки також здійснено низку заходів у Мукачівському, Свалявському, Воловецькому районах, містах Берегово, Хуст та обласному центрі.
     Місячник благоустрою в області продовжується. Діловий тон „Депутатської толоки” всебічно посприяв тому, щоб громадськість, територіальні громади, місцева влада якнайповніше використали цю акцію для того, аби люди відчували себе господарями своєї землі і дбайливо піклувалися про належний стан довкілля.
А.Мегіц, В.Чорногор, сайт Закарпатської обласної ради