Колектив Ужгородського національного університету активно готується до Дня Перемоги

У розмові з начальником військово-мобілізаційного відділу УжНУ Беллою Петрівною Троєю ми дізналися про святкові заходи, які готуються університетом до 65-ї річниці Дня Перемоги, а також про роботу профспілки з ветеранами. Белла Петрівна вже багато років відповідальна за роботу з ветеранами – учасниками бойових дій та працівників тилу Великої Вітчизняної війни, –  у президії профспілки викладачів та співробітників УжНУ.
Белло Петрівно, у чому полягає робота профспілки з ветеранами?
Вже роками ми трудимося з ветеранами Великої Вітчизняної війни, ведемо документацію на кожного, маємо спеціальні журнали, в яких реєструємо зміни, що відбуваються у їхньому житті – хтось помирає, хтось відзначає черговий ювілей тощо. Сьогодні у наших списках 51 ветеран, сюди входять і безпосередні учасники бойових дій, їх у нас 20 чоловік, і ті, хто захищав батьківщину, стоячи за станком тощо – їх 31 чоловік. Ми обов’язково вітаємо цих людей зі святами, організовуємо для них зустрічі, купуємо за рахунок спонсорів та профкому дарунки.     
Які саме зустрічі та заходи проводите?
Так ось, незмінна наша робота – в організації святкових ветеранських «вогників». На свято Перемоги ми зазвичай накриваємо багатий стіл в їдальні облспоживспілки, запалюємо «свічку пам’яті», запрошуємо на наші ветеранські вогники когось з керівництва університету. У програмі – обов’язкові гарячі блюда і обов’язкові фронтових «сто грамів».  Ветерани виступають, діляться спогадами, весь вечір звучать воєнні мелодії. Раніше ми запрошували оркестр, але тепер стареньким, особливо  жінками, важко витримати гучну живу музику. Тому запрошуємо студентів, які співають, читають вірші. Це все відбувається в невимушеній обстановці, не ми організовуємо якоїсь спеціальної святкової програми, але наприкінці усі зворушені – і ветерани, і гості. Лежачим ветеранам, які вже не можуть завітати на «вогник», обов’язково купуємо гарний букет квітів, і наші студенти з факультету суспільних наук йдуть у День Перемоги до них додому і вручають букет. На жаль, щороку ходячих серед них стає все менше, час йде… Так само вітаємо наших ветеранів з ювілеями, вручаємо квіти та подарунки.
За чий кошт та чиїми силами організовуєте ці заходи?
Дякуємо за підтримку Тамарі Іванівну Суран, голові нашої профспілки, яка нас завжди підтримує, а також ректору Миколі Вегешу, який теж не забуває на свято Перемоги наших ветеранів. Дякуємо директору корпорації «Закарпатсадвинпром» Володимиру Гісему, який виділив нам кошти для закупок продуктових наборів, які ми вручимо ветеранам на свято. Підтримує нас декан хімічного факультету Василь Лендєл, доцент медичного факультету Володимир Віщак. Цього року ми співпрацюємо напередодні свята з Ольгою  Михайлівною Гвоздяк, проректором, якраз днями разом впорядковували могили ветеранів, запалювали свічки.         Коли відбудеться «вогник» у цьому році?
Цього річ ми зустрічаємося 7 травня. Будемо мати гостей, накриємо, як завжди, щедрий стіл, будуть сльози на очах ветеранів. Знаєте, багато хто х наших колег з інших областей кажуть, що ми, певно, єдиний університет, який проводить подібні заходи і приділяє таку увагу своїм ветеранам.
Розмовляла Мирослава Кочіш, прес-служба УжНУ