У травні в Ужгороді відбудеться міжнародна конференція “Україна та Вишеградська четвірка”

Про це повідомила під час ділових перемовин директор Закарпатського регіонального філіалу Національного інституту стратегічних досліджень в м.Ужгороді Світлана Мітряєва.

Довідково. Країни Вишеградської четвірки, а це – регіональне об’єднання країн Центральної Європи, до якого входять Угорщина, Польща, Словаччина, Чехія, підтримують євроатлантичні прагнення України та обіцяють надати необхідну допомогу в реалізації ключових реформ у сфері оборони для прискорення інтеграції нашої держави до ЄС і НАТО.
Цими днями у рамках реалізації українсько-словацького проекту „SUREC”, який здійснюється Регіональним філіалом Національного інституту стратегічних досліджень в м. Ужгороді, де директор – досвідчений фахівець Світлана Мітряєва, і Дослідницьким центром словацької асоціації зовнішньої політики, який очолює Александр Дуліба, та підготовки до міжнародної конференція «Україна та Вишеградська четвірка», проведення якої планується в травні ц.р. в Україні (м. Київ) та на Закарпатті, в обласному центрі перебувала група експертів Словацької Асоціації зовнішньої політики, зокрема, Томаш Стражай та Вероніка Тенцерова.
У рамках візиту поважні гості зустрілись із заступником голови обласної ради Василем Брензовичем. Вони обговорили можливості розширення двосторонньої співпраці в економічній, соціальній, гуманітарній та культурній сферах і поєднання зусиль країн Вишеградської четвірки для більш ефективного лобіювання інтересів України в Європейському Союзі на всіх рівнях. Власне, ці питання перебуватимуть у центрі уваги згаданої конференції, в якій візьмуть участь Надзвичайний і Повноважний Посол Словаччини в Україні, представники Міністерства закордонних справ України та Словацької Республіки, виконавчий директор Міжнародного Вишеградського Фонду, провідні експерти з України та країн Вишеградської четвірки та ін.
Під час перемовин йшлося також про інвестиційну привабливість Закарпаття для іноземних інвесторів, інфраструктурну розбудову прикордонних переходів, візову політику і практику країн ЄС в Україні та на території Закарпатської області. Словацькі гості, відповідно до програми перебування на Закарпатті, мали й інші ділові зустрічі. Зокрема, в Генеральному консульстві Словацької Республіки в м. Ужгороді, де Генеральним консулом Маріан Сладечек, Представництві Міністерства Закордонних Справ України в м. Ужгороді, яке очолює депутат облради Галина Гороховська, науковцями Ужгородського національного університету – учасниками проекту «SUREC» та експертами Регіонального філіалу Національного інституту стратегічних досліджень у м. Ужгороді.
Крім того, вони відвідали культурно-історичні місця Ужгорода та побували на Вернісажі виставки «Кам’яна пам’ять чеського і європейського ландшафту» в Закарпатському музеї народної архітектури та побуту, організаторами якої виступили Генеральне консульство Чеської Республіки у м. Львові, Статутне місто Їглава та Ужгородська міська рада.
Анна Романенчук, сайт Закарпатської обласної ради