В Ужгороді учасники “Євроклубу” ЗакДУ обговорювали євроінтеграцію та безпеку країн ЄС

Минулого тижня в Закарпатському державному університеті говорили про євроінтеграцію та безпеку країн Центральної і Східної Європи. З цією метою до лав вишу завітав спеціаліст із сусідньої Словаччини – Іво Самсон, який є експертом Асоціації зовнішньої політики вищезгаданої країни, та директор Регіонального філіалу Національного інституту стратегічних досліджень в Ужгороді Світлана Мітряєва.
У великому залі Закарпатського державного університету вони зустрілися з викладачами та студентами різних факультетів вишу в рамках діяльності молодіжного „Євроклубу”, мета якого – вивчення та поширення серед молоді ідей євроінтеграції.
Іво Самсон розповів присутнім про процес входження до Європейського Союзу країн Центральної, або як він її називає Середньої, Європи. На прикладі рідної Словаччини, експерт доводив, що рішення приєднати Братиславу до Унії є не політичним, а всенародним. “Ми дуже хотіли повернутися до Європи після комуністичного полону”, – зазначив він. Іво розповів студентам та викладачам про переваги нинішнього перебування Словаччини у складі Європейського Союзу, досягнення наших сусідів на шляху до демократизації суспільства. Більше пан Самсон зупинився на питанні безпеки Центральної Європи. Сьогодні країни вищезгаданого регіону повинні вміти захищати себе. “Хоч сьогодні жодна країна їм не загрожує, проте історія доводить – якщо про себе не подбаєш вчасно, можна втратити свободу назавжди”, – зазначив він. Саме з метою забезпечити безпеку власного народу та ж Словаччина свого часу приєдналася до Північноатлантичного Альянсу. Іво Самсон розповів, що НАТО – це єдина можливість почувати себе в безпеці країнам Центральної Європи. До того ж, експерт асоціації зовнішньої політики Словаччини пояснив, що Альянс є не стільки військовим, як політичним об’єднанням. Завдяки НАТО наші сусіди зменшили чисельність армії вдвічі, значно скоротили витрати на її утримання, зріс професіоналізм армії. Також Іво Самсон підкреслив, що після вступу в Альянс значно зросло іноземне інвестування країни.
Викладачі та студенти ЗакДУ, уважно послухавши Іво Самсона, задали чимало запитань. Зокрема, цікавило їх не тільки ЄС та НАТО, а й доля партнерства Словаччини та України. Студенти, наприклад, не розуміли причину такого жорсткого “закриття” кордону сусідів з Україною. Пан Самсон пояснив, що це не примха наших сусідів, а умова для входження його країни до Шенгенської угоди. “Якщо ми приймаємо якійсь зобов’язання, то повинні дотримуватися їх”, – зазначив він. Підсумував свою лекцію експерт асоціації зовнішньої політики Словаччини так: „Києву варто дотримуватися євро інтеграційного процесу і тоді буде приємно бачити Україну в складі ЄС.
Віталій Біровчак