На Закарпатті податківці проводять операцію “Бюджет” з ліквідації схем мінімізації податкових зобов’язань

Як повідомили у ДПА в Закарпатській області, під час проведення планових та позапланових документальних перевірок суб’єктів господарювання, валові доходи яких перевищують 100 млн. грн.,на Закарпатті виявлено кілька схем мінімізації податкових зобов’язань та ухилення від сплати податків.

 Найхарактернішими з них були:

– придбання сумнівних з точки зору фактичного надання і використання у господарській діяльності послуг (реклама, маркетинг, мерчандайзинг, інформаційні, консультативні, юридичні, права використання товарних знаків тощо);
– проведення попередньої оплати;
– продаж товарів через платників єдиного податку;
– використання отриманих фінансових позик не у власній господарській діяльності;
– реалізація готової продукції за цінами, що є нижчі за фактичну собівартість, тобто нижче ніж звичайні ціни.

У рамках операції “Бюджет” в Закарпатській області створено робочу групу, яка займається відпрацюванням проблемних питань щодо виявлення і припинення протиправної діяльності суб’єктів господарювання, ліквідації міжрегіональних схем ухилення від оподаткування тощо.

Наводимо кілька прикладів позитивного відпрацювання (руйнування) виявлених схем мінімізації:

1. ТОВ “А”.

За результатами перевірки донараховано 303,9 тис. грн. податку на прибуток

Перевіркою встановлено, що ТОВ “А” реалізовувало тютюнові вироби ТОВ “Б” за вхідними цінами, тобто без застосування торгової націнки. Враховуючи це, перевіркою проведено перерахунок витрат (заробітна плата адмінперсоналу, нарахування до фондів із заробітної плати, банківські відсотки за користування банківськими кредитами тощо), що не пов’язані з господарською діяльністю ТОВ “А”.
Таким чином, перевіркою встановлено, що ТОВ “А” завищено валові витрати у зв’язку з придбанням послуг, що не пов’язані з господарською діяльністю підприємства та не спрямовані на отримання прибутку, на суму 913 тис.грн.

2.ТОВ “М”.

За результатами перевірки донараховано разом з фінансовими санкціями всього 559,5 тис. грн.

Підприємство відобразило в складі валових витрат витрати, пов’язані з придбанням паливно-мастильних матеріалів у пов’язаних осіб, за цінами більшими, ніж звичайні ціни, що діяли на дату такого придбання. Різниця між цінами складає 873,8 тис. грн. (втрати бюджету складають 218,45 тис. грн.) За результатами перевірки зменшено валові витрати на суму 873,8 тис. грн. (різниця між цінами придбання дизельного палива від пов’язаних осіб та цінами придбання від інших суб’єктів господарювання на дату такого придбання);
Крім того, ТОВ “М” за перевірений період включило до складу валових витрат 487 тис. грн. нарахованих та сплачених відсотків за отриманими банківськими кредитами, які були використані не за цільовим призначенням, тобто, не пов’язані з веденням господарської діяльності.

3. ТОВ ” Л”.

За результатами перевірки донараховано понад 6,2 млн. грн. податку на прибуток та ПДВ

У процесі перевірки встановлено, що укладений ТОВ “Л” договір купівлі-продажу з ПП “В” на поставку побутової техніки, згідно з ч.1 ст.203, ч.2 ст.215, ч.2 ст.228 Цивільного кодексу України є нікчемним (недійсним в силу закону), оскільки він був направлений лише на незаконне заволодіння майном держави – несплатою ПДВ та податку на прибуток; безпідставне формування валових витрат та податкового кредиту з ПДВ, а не на настання реальних наслідків, обумовлених договором; по всьому ланцюгу придбання не сплачувалися податки.
У результаті товариству донараховано податку на прибуток за 2009 рік у сумі 3421,9 тис. грн., ПДВ –  2795,6 тис. грн.