Закарпаття: Посадив дерево — прожив недарма!

У рамках Всесвітнього дня довкілля на Міжгірщині 16-17 квітня пройшли заходи, спроямовані на благоустрій, озеленення, покращення санітарного стану зелених зон, впорядкування прибудинкових територій, дитячих та спортивних майданчиків та скверів, висаджування саджанців дерев і кущів, ліквідацію несанкціонованих сміттєзвалищ тощо.

Зазвичай, з приходом весни ніхто не залишається байдужим до наведення порядку та озеленення на територіях наших сіл і селища.
До висвітлення проведення Дня довкілля на Міжгірщині долучилася і районна газета “Верховина”. Журналісти часопису спільно з працівниками відповідних природозахисних структур взяли участь у рейдових перевірках з благоустрою населених пунктів, відвідали ряд навчально-освітніх закладів та трудових колективів.
За таких відвідин головний лісничий ДП “Міжгірський лісгосп” Петро Бойко повідомив, що у рамках акції “Майбутнє лісу у твоїх руках” на сьогоднішній день проведено значний обсяг робіт. Зокрема, активізовано контроль за додержанням природоохоронного законодавства, а саме — створено нові лісові насадження, упорядковано сквери, алеї, висаджено тут окремі дерева та кущі, благоустроєно території лісництв, мінеральні джерела тощо.
У супроводі Петра Юрійовича ми відвідали лісовий розсадник Міжгірського лісництва на території, що межує з Синевирським перевалом, де лісничим Іван Дубляк. Під керівництвом його помічника Ігора Романа працівники лісової охорони закладали шкілку крупномірного посадкового матеріалу — сосни звичайної та модрини європейської. Сходи плодів минулорічної праці лісоохоронців зійшли уже на сусідньому розсаднику. Саджанці ялиці білої, клена-явора, ясена звичайного через рік-два будуть висаджені на галявинах та в лісах на місці зрубаних дерев.
— До лісовідновлення, як правило, — каже Петро Юрійович, — залучаємо і підростаюче покоління — учнів навчальних закладів та населення, яке вже має певний досвід на таких роботах. Це робиться з метою не лише збільшення лісистості, а й виховання у підростаючого покоління шанобливого ставлення до природи та розуміння громадськостю важливості створення лісових насаджень, озеленення населених пунктів.
В цей день на території цього ж лісництва під керівництвом лісника Леоніда Леги висаджували молоді саджанці міжгірчанки Наталія Пазина та Олена Мишанич, а біля контори установи благоустроєм території займалися лісоохоронці, бухгалтер лісництва Марія Шаляка впорядковувала клумби. Завітавши на територію лісоохоронної установи, почуваєшся, наче у казці, яку створюють лісова тиша, екзотичні деревцята та декоративні кущі, ідеальна чистота.
Марія РУБЕЦЬ, “Верховина”