Верховна Рада ратифікувала угоду про Чорноморський флот

Угоду щодо продовження перебування в Україні Чорноморського флоту прийнято. За неї проголосували 236 народних депутатів із 238 зареєстрованих.
«Ратифікувати угоду між Україною і Російською Федерацією щодо питань перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України, яке здійснене 21 квітня 2010 р. у м. Харкові і набуває чинності з дати останнього письмового повідомлення про виконання кожною зі сторін внутрішньодержавних процедур, необхідних для набуття нею чинності », – йдеться у тексті закону.
Голова Верховної Ради України Володимир Литвин виніс на розгляд питання ратифікації угоди щодо продовження терміну перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України, не дивлячись на задимленість сесійного залу.
Проект законопроекту представив віце-прем’єр Андрій Клюєв.
Тим часом ще три димові шашки полетіли у бік президії і трибуни парламенту.
Шашки кинули із дальнього кінця залу, але поки невідомо – хто.
Між депутатами Партії Регіонів і БЮТ зав’язалася бійка. Парламентарії запекло б’ються і кидають один в одного паперами.
Перед голосуванням спікер Володимир Литвин заявив, що ратифікація угоди щодо продовження перебування ЧФ РФ пройде «в такій урочистій обстановці».
Як раніше писав ForUm, у сесійному залі невідомий запустив димову шашку. Про це передає кореспондент ForUm ’у. У районі місць БЮТ і «НУ-НС» сильне задимлення.
У сесійному залі ВРУ бійка. Про це передає кореспондент ForUm’у. У Литвина закинули яйцями.
Сьогодні регіонали заблокували трибуну і президію ВР. У залі присутні як коаліціянти, так і опозиціонери. Ситуація напружена. Опозиційна половина сесійного залу ВРУ накрита величезними прапорами України. Також лежить великий плакат, на якому написано: «Не дамо продати Україну! Державній зраді – ні!»
У кулуарах ходять чутки про те, що опозиція спробує прорвати блокаду регіоналів.
У цей же час біля будівлі ВРУ знаходиться приблизно 2-3 тисячі прихильників різних політичних сил, причому як об’єднаної опозиції (БЮТ, НУ-НС, «Фронт змін», ВО «Свобода»), так і ПР.
Прихильники Партії Регіонів оточують по периметру будівлю парламенту. Вони розмістили біля стін парламенту кілька десятків синіх наметів. «Регіонали» тримають транспаранти з написами: «Росія і Україна – стратегічні партнери», «Ефективна влада – стабільні тарифи», «Тімошеннічеству кінець», «Президента Януковича підтримуємо», «Опозиція? Вона себе вже показала при владі».
Численні представники правоохоронних органів у бронежилетах і шоломах по центру уздовж Грушевського розділяють мітингуючих. Кордони створюють працівники міліції, підрозділу «Беркут» і внутрішніх військ.
Рух біля ВРУ обмежено не тільки для автомобілів, але і для пішоходів. Прихильників коаліції і опозиції роз’єднують коридори з представників правоохоронних органів України. Автомобільний і пішохідний рух ускладнений на вулицях поблизу будівлі ВРУ, зокрема, на Інститутській, Садовій, Шовковичній.
Також кажуть, що до акції планує приєднатися екс-Президент України Віктор Ющенко.
Нагадаємо, 21 квітня Президенти України і Росії Віктор Янукович і Дмитро Медведєв підписали угоду щодо продовження на 25 років терміну перебування Чорноморського флоту Росії у Севастополі. В обмін на цю угоду Україна добилася зниження ціни на російський газ на 30%, але не більше, ніж на 100 дол. за тисячу кубометрів.
24 квітня опозиція провела мітинг біля стін ВРУ і висловила свою незгоду з «пактом Януковича-Медведєва».
Планується, що 27 квітня відбудеться одночасна ратифікація цієї угоди як Верховною Радою України, так і Державною думою Росії.
Напередодні лідер партії «За Україну!» В’ячеслав Кириленко заявив, що сьогодні, 27 квітня, опозиція спільно виступить проти спроб ратифікації харківських угод щодо продовження перебування російського флоту на території України.
За матеріалами «Інтерфакс-Україна», «РБК»