У чемпіонаті Закарпаття з карате-до взяли участь спортсмени з Мукачева та Ужгорода

В неділю 25 квітня в ЗОШ № 19 м. Ужгород відбулася першість Закарпатської області по традиційному карате-до „Фудокан” серед дітей та юнаків віком 8-19 років. В змаганнях взяли участь кращі спортсмени клубів карате з Мукачева та Ужгорода.
Турнір проводився у двох видах виступів: ката та куміте. Ката – це формалізована послідовність рухів, звязаних між собою принципами ведення поєдинку з уявними супротивниками. Головною метою вивчення ката є те, що практик бойового мистецтва привчає власне тіло до певного типу рухів, виводячи їх на підсвідомий рівень. Таким чином, потрапляючи до бойової чи екстремальної ситуації, тіло працює самостійно на основі рефлексів, закладених багаторазовим повторенням цих прийомів.
Отож, під час виступів каратистів у розділі ката оцінювалася їхня техніка, майстерність виконання, чіткість рухів, сила духу та самовіддача.
Другим не менш цікавим розділом змагань було куміте – спаринг між двома спортсменами за правилами міжнародної організації I.T.K.F. За словами голови Закарпатської федерації „Фудокан” та головного судді Войцехівського Анатолія Леонідовича: „куміте в бойових мистецтвах розглядається як ефективний спосіб тренувань та засіб самовдосконалення. Воно допомагає учням практично застосувати вивчену техніку, підвищити власну реакцію, побороти страх і набути психологічної стійкісті”.
Під час поєдинків юні каратисти продемонстрували свої найкращі здібності та вміння, змогли здивувати батьків та гостей, які завітали на змагання.
Варто відміти виступи кращих спортсменів, які зайняли на змаганнях перші місця в ката і в куміте. Це – мукачівці: Верецький Алан, ЗОШ № 11, Канчій Віктор, юридичний ліцей та Гумінський Максим, ЗОШ № 13, а також учасники з м. Ужгород: Танинець Максим та брати Вамоші, Ерік і Олександр ЗОШ № 5, Грись Микола, ЗОШ № 19, Копач Аміна, ЗОШ № 6, та Голубєва Олена, ЗОШ № 2.
Насамкінець призери і переможці змагань отримали почесні медалі та дипломи від федерації, на яких згадані слова засновника карате-до, японця Г. Фунакоші: „Основна мета карате-до – є не перемога або поразка, а вдосконалення характерів тих, хто займається”.
Анатолій Войцехівський, Мукачево.net